Dolazi vrijeme kada su grmovi rajčice prekriveni zrelim i sočnim plodovima. Kolovoz je mjesec kada svi proizvođači Dačića željno iščekuju svoju rajčicu. Zbog ovog trenutka mnogi su od proljeća radili u gredicama bez savijanja leđa, a sada je došlo vrijeme X. Ipak, početkom mjeseca vrlo je važno pravilno prihraniti rajčice kako bi svi plodovi imali vrijeme da se napuni i sazrije prije početka jeseni.

Idealno organsko gnojivo za rajčice na kraju sezone je pepeo – cjelovit izvor kalija, kalcija, fosfora i mnogih drugih minerala. Osim toga, savršeno zakiseljuje tlo, podupire aktivaciju mikroflore tla i pomaže u sprječavanju širenja mnogih bolesti i štetnika.

Najviše zasićen kalijem je pepeo koji ostaje nakon spaljivanja vinove loze, stabljika krumpira, suhih stabljika suncokreta, slame heljde i raži. Međutim, drvo bora i breze će dati pepeo s visokim udjelom kalcija i fosfora.

Da biste pripremili “brzu” otopinu za gnojidbu rajčice, trebate uliti 1 čašu pepela u 10 litara vode i zaliti biljke, trošeći 1 litru za svaki grm. Možete pripremiti koncentriranu infuziju: 5 čaša pepela prelijte kipućom vodom i držite na toplom 24 sata. Zatim razrijedite dobivenu matičnu tekućinu čistom vodom u omjeru 1:5 i prelijte rajčice u količini od 1-2 litre po grmu.