Znate kako su govorile naše majke i bake - treba jesti što više povrća i voća. Naravno, slažu se i doktori, hrana je to koja dobro djeluje na naš organizam i definitivno spada u ‘zdravu prehranu‘., no s obzirom na sve informacije koje imamo, s pravom se pitamo - koliko je voće i povrće sigurno za konzumaciju, što znači da ne sadrže prljavštinu i pesticide?

Izbjegavanje voća i povrća koje je najviše tretirano pesticidima ključni je korak prema zdravijem načinu života, pri čemu jagode i špinat sadrže najviše toksina.

Od 2004., Environmental Working Group (EVG), neprofitna organizacija posvećena poboljšanju okoliša, svake godine rangira proizvode s najvišim razinama pesticida, stvarajući popis poznat kao "Prljavih 12".

-Ove godine je utvrđeno da 75 posto svih uzorkovanih konvencionalnih svježih proizvoda sadrži ostatke potencijalno štetnih pesticida, ali među onima koji su dospjeli u "Prljavih 12", nevjerojatnih 95 posto uzoraka sadržavalo je pesticide — javlja CNBC.

Prošle godine grožđe je zauzimalo 8. mjesto, dok je 2024. godine skočilo na 4. mjesto, prenosi Alo.

-Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti neki pesticidi su u studijama na ljudima koji mogu biti povezani s problemima uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod djece.

Obratite pozornost na popis na kojem se nalaze namirnice s najvećim udjelom pesticida u 2024. godini.

1. Jagode

2. Špinat

3. Kelj, nasjeckan...

4. Grožđe

5. Breskve

6. Kruške

7. Nektarine

8. Jabuke

9. Babura i ljuta papričica

10. Trešnje

11. Borovnice

12. Zeleni grah