Doručak je često nazivan najvažnijim obrokom dana, jer nam pruža potrebnu energiju za početak dnevnih aktivnosti. Međutim, pronalaženje inspiracije za svakodnevne doručkove može biti izazovno. U današnjem užurbanom svijetu, važno je odabrati doručak koji je brz za pripremu, ali i nutritivan i ukusan. U ovom tekstu istražit ćemo nekoliko kreativnih ideja za doručak koje će vam pomoći da započnete dan puni energije i zadovoljstva.

1. Doručak zdjele

Ako tražite neke nove, gotove ideje za doručak, zdjela za doručak bi mogla biti prava stvar za vas, inače potaknuta od strane fitness influensera popularno zvana „breakfast bowl“ možda je prava stvar za vas. U ovu kategoriju ide gotovo sve. Kao glavni sastojci su riža, farro, kvinoja i ostale žitarice po izboru. Preko skuhane riže u ovom slučaju potrebno je preliti meko kuhanim jajetom, povrćem (npr. ostaci pečene prokulice, cvjetače itd.) i aromatičnim umakom poput pesta ili tzatzikija. S druge strane, ako ste za slatko, slatke zdjelice jako variraju. Za početak možda je najbolji izbor chia puding ili smoothie bowl.

2. Ideje za tost doručak

Ako tražite isprobane i prave ideje za lagani doručak, tost je prava stvar za vas! Stavite krišku kruha od cjelovitih žitarica u toster i napunite je omiljenim sezonskim dodacima. Nije loša ideja započeti s kremastim namazom, a zatim dodati sloj pečenog ili sirovog povrća, voća i/ili svježeg začinskog bilja. Tost s avokadom inače većinski favorit , ali humus, rikola i maslac od orašastih plodova također su dobra polazna točka za pripremu ukusnog tosta.

3. Fritata od špinata

Fritata je talijanski jelo na bazi jaja slično omletu ili kišu ili kajgani, obogaćeno dodatnim sastojcima kao što su meso, sirevi i povrće.

Možda se niste sjetili napraviti fritatu u fritezi, ali možete! Dobit ćete prekrasnu smeđu koricu s kremastom unutrašnjošću — a pametno korištenje kalupa za kolače čini ga lakim za odvajanje od kalupa. Preporučuje se Havarti sir zbog njegovog blagog okusa i vrhunske kvalitete topljenja, ali isprobajte i druge topljive sirove kao što je Cheddar, jack ili fontina ako želite .Ne zaboravite dodati špinat, rajčicu ili neko drugo povrće po želji. Poslužite fritatu toplu ili na sobnoj temperaturi.

4. Mafini od bjelanjaka za zamrzavanje

Ovi muffini potpuno su prilagodljivi kada je riječ o nadjevima, stoga zamutite svoj vrhunski omlet, a zatim umutite sve sastojke po želji u bazu od bjelanjaka. Sastojci mogu biti sir, povrće te razni začini. Kad su jutra tijesna, uzmite jedan ili dva mafina iz zamrzivača, stavite ih u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu i imat ćete vrući doručak spreman. Ovaj doručak osim što je lagan i zdrav je također brz i efikasan!

5. Dvaput pečeni slatki krumpir

Ovi dva puta pečeni krumpirići za doručak sadrže sve elemente gozbe za užinu - jaja, kobasice i krumpir. Samo je bonus to što također slijede program Whole30 (životni stil koji vas potiče da odaberete cjelovitu hranu umjesto prerađene i izbjegavate šećer, žitarice, mliječne proizvode i mahunarke).