Razvoj Tesline tvornice automobila kod Berlina rezultirao je sječom oko 500.000 stabala, pokazala je analiza satelitskih snimki, piše Guardian.

Izgradnja tvornice u Njemačkoj izazvala je velike prosvjede, kao i raspravu o kompromisima uključenim u razvoj zelene ekonomije. Elon Musk, vlasnik Tesle, kritizirao je lokalnu policiju zbog puštanja "ljevičarskih prosvjednika".

Prema satelitskim snimkama, piše Guardian, vidljivo da je između ožujka 2020. i svibnja 2023. posječeno 329 hektara šume, tvrdi skupina za zaštitu okoliša Kayrros. To je ekvivalentno otprilike 500.000 stabala.
 


Aktivisti spavaju u kućicama na drveću, pokušavaju upasti na gradilište

Klimatski aktivisti prosvjeduju od svibnja protiv planiranog proširenja gigatvornice, spavaju u kućicama na drveću u obližnjem kampu i pokušavaju upasti na gradilište. U ožujku je jedna skupina zapalila električni stup i zaustavila proizvodnju na nekoliko dana.

Karolina Drzewo, iz kampanje Turn Off Tesla's Tap, rekla je da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila prouzročila lokalno uništavanje prirode, kao i globalnu štetu kroz rudarenje metala.

"U jednoj od najsušnijih regija u Njemačkoj, previše okoliša je već uništeno. Mora se spriječiti širenje, a time i još veće uništavanje šuma i ugrožavanje područja pitke vode", poručila je.

"Stvari se moraju staviti u perspektivu"

Tesla nije odgovorio na Guardianov zahtjev za komentar.

Antoine Halff, glavni analitičar u Kayrrosu, rekao je: "Teslina tvornica u Njemačkoj dovela je do poprilične sječe drveća. Naravno, to se mora staviti u perspektivu i usporediti s prednostima zamjene automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem električnim vozilima."

Uvijek imate kompromise, tako da morate biti svjesni koji su uvjeti kompromisa."

Inače, u srpnju je ministarstvo okoliša pokrajine Brandenburg odobrilo plan proširenja Tesline tvornice kako bi se proizvodnja udvostručila na milijun automobila godišnje.