Završene su 33. Ljetne Olimpijske igre spektakularnog ceremonijom u Parizu na Stade de Franceu. Bosna i Hercegovina morat će još pričekati kako bi se radovala prvo olimpijskoj medalji.

Olimpijske igre u Parizu 2024., ostat će upamćene i po prvim povijesnim odličjima za Albaniju, a tako su se Albanci otrgnuli i smanjili broj europskih država koje nikada nisu osvajale olimpijsku medalju.

Pored Bosne i Hercegovine i neslavnom društvu još uvijek su ostale Andora, Monako i Malta.

Što se tiče ovogodišnjih nastupa pet bh. olimpijca, koji su predstavljali našu domovinu, najbolji nastup ostvarila je Larisa Cerić. Džudistica je zauzela sedmo mjesto. Još jedna natjecateljica u judou Aleksandra Samardžić završila je nastup na Igrama ulaskom među 16 najboljih do 70 kilograma.

Sigurno da smo potajno očekivali medalju od Lane Pudar, ali najbolja bh. plivačica nije uspjela izboriti finala na 100 i 200 metara delfin. Ipak, javnost je bez obzira na rezultat podržala mostarsku sirenu, za koju nitko ne sumnja, da će jednog dana donijeti olimpijsku medalju u Bosnu i Hercegovine.

Jovan Lekić plivao je na 400 metara slobodnim stilom, te na kraju u ukupnom poretku zauzeo 30. mjesto, a bacač kugle Mesud Pezur ostao je bez finala.

Najbolji plasman ikada na Olimpijskim igrama za BiH, ostvario je taekwondoista Nedžad Husić, kada je zauzeo peto mjesto u Tokiju i bio nadomak prve olimpijske medalje.