Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine više je nego prepolovljen ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Prošle godine, električna energija bila je najtraženiji proizvod iz Bosne i Hercegovine, donijevši zaradu veću od milijardu KM.

Sadašnji podaci su vrlo zabrinjavajući.

Kako pišu Nezavisne novine, u prvih šest mjeseci ove godine, izvoz električne energije iznosio je 289.309.305 KM, dok je u istom razdoblju prošle godine zarada iznosila 671.284.530 KM.

To predstavlja smanjenje izvoza za skoro 390 miliona KM.

Uvoz električne energije također je zabilježio pad.

U prvih šest mjeseci ove godine, uvoz je iznosio 78.756.467 KM, dok je prošle godine iznosio 140.522.349 KM.

Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalnog ogranka Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC), objašnjava razloge drastičnog pada izvoza.

"Glavni razlog je smanjena proizvodnja termoelektrana u 'Elektroprivredi' iz Sarajeva zbog nedostatka uglja. Proizvodnja uglja u rudnicima 'Elektroprivrede BiH' u posljednje četiri godine smanjena je sa šest na tri miliona tona. Trenutno se ulažu napori za rehabilitaciju i kupuju se dodatne količine po višim cijenama. Nedostatak uglja smanjio je proizvodnju jer 60% električne energije dolazi iz termoelektrana. Drugi razlog je lošija hidrologija u odnosu na prošlu godinu koja je bila hidrološki povoljna. Mislim da 'Elektroprivreda' u Trebinju ima manjih problema s ugljem, dok su Ugljevik i Gacko uredno snabdjeveni, mada nisam potpuno siguran. Izvoz ostvaruju nezavisni proizvođači, prvenstveno Stanari i noviji solarni kapaciteti", rekao je Bičakčić.

Na pitanje o utjecaju stabilizacije cijena električne energije i slabije potražnje na manji izvoz, Bičakčić odgovara da je cijena struje značajno opala.

"Prije dvije godine cijena je bila 0,37 do 0,40 KM po kilovat-satu. Prošle godine je bilo 0,20 do 0,25 KM po kilovat-satu, a ove godine je 0,12 do 0,16 KM. Manji financijski efekti izvoza rezultat su smanjenih količina izvoza, povećanih količina uvoza za 49 posto te niže cijene električne energije na burzama", zaključio je Bičakčić.