Hrvatski premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je prijem za legendarnog hrvatsko-američkog NFL trenera Billa Belichicka (72).

Plenković je Belichicku uručio domovnicu, dok je premijer dobio loptu za američki nogomet te mu je pokazano kako ju je pravilno držati.

Plenković: Belichick je kao potomak Hrvata u SAD-u u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova

"Zadovoljstvo mi je pozdraviti Billa Biličića Belichicka, našeg Hrvata i Amerikanca. On je treća generacija čiji su baka i djed iz Hrvatske, iz Draganića između Zagreba i Karlovca, krajem 19. stoljeća otišli u SAD, kao i brojni Hrvati tada u valu migracija. Tradicionalno su živjeli u Pennsylvaniji, živjeli su od svoga rada i nastojali se integrirati u američko društvo uz puno muke i truda.

Gospodin Belichick je kao potomak Hrvata u SAD-u u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova. Američki nogomet, koji u Hrvatskoj nije toliko praćen, u SAD-u je najgledaniji i najpopularniji sportski događaj, osobito kada se igra Super Bowl.

Gospodin Belichick ih je osvojio osam, dva s New York Giantsima i šest s New England Patriotsima. To znači da je najbolji trener američkog nogometa svih vremena", rekao je Plenković.

Podsjetimo, Belichick je početkom lipnja bio u Zadru na trećem izdanju Sunset Sports Media Festivala, a potom je posjetio hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, piše Index.

Belichick: Volim Hrvatsku

"Velika je čast primiti domovnicu i biti ovdje. Hvala vam na gostoprimstvu. Moji roditelji su imigrirali u SAD, a moj otac je odrastao u domu u kojem se govorio samo hrvatski jezik. Radnu etiku stekao sam od bake i djeda te roditelja.

Temelji tih lekcija postavljeni su u Hrvatskoj. Oduvijek sam se ponosio hrvatskom zastavom. Lijepo je biti ovdje, hvala na toploj dobrodošlici i priznanju. Volim Hrvatsku, hvala vam", izjavio je Belichick.

Često je isticao hrvatske korijene

U svojoj iznimno bogatoj karijeri vodio je više NFL klubova, a uspjeh koji je postigao s New England Patriotsima, gdje je godinama trenirao najboljeg quarterbacka Toma Bradyja s kojim je osvojio ukupno šest naslova prvaka, ostat će još dugi niz godina neoboren rekord.

Belichick je ovu uspješnu sportsku franšizu vodio kao generalni menadžer i glavni trener, a tijekom svoje karijere često je s ponosom spominjao hrvatsko porijeklo te korijene svoje obitelji, koja je iz Draganića kraj Karlovca otišla u Ameriku.

Svoje porijeklo te hrvatske korijene isticao je noseći hrvatska obilježja na sportskim uniformama na svim važnim događajima koji su se prenosili diljem svijeta, a svojim humanitarnim radom pomaže i hrvatskoj organizaciji iz Kalifornije Croatian Scholarship fund, koja dodjeljuje stipendije za školovanje mladih talentiranih sportaša hrvatskog podrijetla u Americi.

Trenersku karijeru započeo 1975. godine

Trenersku karijeru započeo je karijeru 1975. godine kao pomoćnik u Baltimore Coltsima. Tijekom godina radio je za nekoliko NFL timova, uključujući Detroit Lionse, Denver Broncose i New York Giantse. Njegova izvanredna trenerska karijera, koja traje više od četiri desetljeća, obilježena je impresivnim uspjesima, uključujući rekordnih šest Super Bowla s Patriotsima.

Belichickov utjecaj nadilazi samo brojke i naslove, a poseban pristup treniranju, analitičnost i detaljna priprema postali su model za trenere diljem lige, dok ga je njegova sposobnost prilagodbe različitim situacijama i protivnicima te kontinuirana potraga za inovacijama učinili jednim od najcjenjenijih umova u američkom nogometu.