Suosnivač Microsofta i milijarder Bill Gates puno ulaže u tehnologije za koje vjeruje da će definirati budućnost, posebice u umjetnu inteligenciju (AI). Njegova nova Netflix dokumentarna serija, “Što slijedi? Budućnost s Billom Gatesom”, bavi se ulogom umjetne inteligencije u raznim područjima, kao što su globalno zdravlje, klimatske promjene i obrazovanje, dok se također bavi strahovima koji je okružuju.

Tijekom intervjua za portal The Verge, Gates je podijelio uvide u svoj optimizam u pogledu potencijala umjetne inteligencije. Odgovorio je i na pitanje koristi li ChatGPT u svakodnevnom životu. Često učim o temama, a ChatGPT je izvrstan način da dobijete objašnjenja za određena pitanja, rekao je Gates, javla Zimo.

Također je naglasio kako mu AI pomaže u pisanju i upravljanju sastancima, posebno s aplikacijom Microsoft Teams. Značajka umjetne inteligencije, da sažima održane sastanke i odgovara na dodatna pitanja, prilično je fantastična, dodao je Gates.

"Vrlo dobra vijest"

Kao savjetnik Microsofta, Gates vjeruje da je suradnja tvrtke s OpenAI-jem značajna. Teško je precijeniti količinu ulaganja Microsofta i drugih na tom području, ipak je napomenuo. Unatoč sve većoj zabrinutosti oko negativnog utjecaja umjetne inteligencije, Gates je uvjeren u njezinu korist. Iako postoje rizici, posebno u pogledu zlouporabe, Gates je vrlo optimističan.

U sljedećem ćemo desetljeću iskusiti povećanu produktivnost u mnogim područjima, što je u velikoj većini vrlo dobra vijest, smatra on.

Također je izražena zabrinutost zbog umjetne inteligencije koja širi dezinformacije, ali Gates ne vjeruje da je umjetna inteligencija glavni problem. Ljudi mogu upisivati dezinformacije u program za obradu teksta. Ne treba im umjetna inteligencija, znate, da upisuju lude stvari, kaže Gates. On smatra da umjetna inteligencija može igrati pozitivnu ulogu u borbi protiv dezinformacija učinkovitijim praćenjem i procjenom podataka.

Ekološka pitanja

Jedan od izazova s umjetnom inteligencijom je njezina potrošnja energije, što postavlja pitanja o njezinu utjecaju na klimatske promjene. Međutim, Gates ostaje optimističan, ističući da su tehnološke tvrtke predane korištenju čiste energije.

Stvarni porast podatkovnih centara umjetne inteligencije, čak i u ekstremnom pogledu, bio bi ispod 10 posto, kaže Gates. Nadalje, uloga umjetne inteligencije u znanstvenim otkrićima - bilo u proizvodnji održivih materijala ili predviđanju vremenskih obrazaca - nadoknađuje njenu ekološku cijenu, smatra on.

Gates je također potvrdio zabrinutost oko tehnologija povezanih s umjetnom inteligencijom poput nuklearne energije i hvatanja ugljika.

Snažno vjerujem da nam nuklearna energija može pomoći u rješavanju klimatskih problema, rekao je Gates. Iako je priznao skepticizam, Gates je naglasio potencijal TerraPowera, njegove tvrtke za nuklearnu fisiju, da ponudi sigurnija i jeftinija energetska rješenja.

U konačnici, Gates vjeruje da iako postoje izazovi s umjetnom inteligencijom i klimatskom tehnologijom, to je i dalje ključan alat za budućnost.