"Jedino Sveti Otac može donijeti eventualni pravorijek o nadnaravnosti ukazanja Gospe u Međugorju, a tamošnji fenomen će Crkva nastaviti motriti", izjavio je na konferenciji za novinare mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, koji je pojasnio jučerašnji dokument Dikasterija za nauk vjere.

"Jasno je iz ovih normi koje su u svibnju objavljene da o autentičnosti, odnosno nadnaravnosti nekog ukazanja sam papa treba donijeti odluku. Možemo samo licitirati uopće hoće li i kada biti nekakve izjave u tome smislu", rekao je biskup Palić upitan o tome kada se eventualno može očekivati pravorijek o navodnim ukazanjima Gospe u Međugorju.

Jučer je vatikanski Dikasterij za nauk vjere objavio da Međugorju potvrđuje status "nihil obstat" (nema protivljenja), što znači da ondje dopušta duhovnu pobožnost zbog njezinih "pozitivnih plodova" za katolike.

Pri tome se u Noti Dikasterija ne daju ocjene oko nadnaravnosti samih Gospinih ukazanja, ali se svejedno vjernicima ukazuje da su važniji duhovni plodovi međugorskog fenomena nego susreti s vidjelicama.

"Bili bismo sretni da papa ponovo posjeti BiH"

Biskup Palić je rekao kako ovakav stav Crkve pokazuje "da se nastoji prepoznati u nekom fenomenu nešto dobro i pozitivno što može pomoći životu vjernika".

Pozdravio je i stajališta svojih prethodnika biskupa mons. Pavla Žanića, ali i mons. Ratka Perića koji je i žestoki kritičar tvrdnji o navodnim ukazanjima. Istaknuo je kako su oni učinili da se "ne dogode neke neželjene stvari na tome prostoru".

Upitan bi li sada papa mogao posjetiti Mostarsko-duvanjsku biskupiju nakon donošenja odluke o Međugorju, biskup Palić je rekao kako bi ga takav posjet, koji je pastoralne, ali i državničke naravi, obradovao.

"Bili bismo sretni da papa ponovo posjeti BiH, gdje će on doći, to je pitanje organizacije i zdravstvenoga stanja samog Svetog Oca. Ja bih kao biskup bio sretan da papa posjeti moju biskupiju bilo gdje", rekao je biskup Palić.