Diplomati iz Njemačke i Bjelorusije raspravljaju o sudbini njemačkog državljanina, 30-godišnjeg Rica Kriegera, koji je u Bjelorusiji osuđen na smrt strijeljanjem. Bjeloruske vlasti nisu objavile za što ga točno terete, dok je bjeloruska organizacija za ljudska prava Vjasna objavila da je osuđen na smrt na temelju "optužbi povezanih s terorizmom i plaćeničkim aktivnostima".

Novinske agencije objavile su da Minsk predlaže "neka rješenja" oko cijelog slučaja, citirajući bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je jučer reklo da je njemački državljanin, kojeg nije imenovalo, osuđen na smrt u Bjelorusiji te da je Berlin u intenzivnom kontaktu s vlastima u Minsku o njegovoj sudbini.

"Uzevši u obzir zahtjev njemačkog ministarstva vanjskih poslova, Bjelorusija je predložila konkretna rješenja prema dostupnim opcijama", rekao je glasnogovornik bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Anatolij Glaz. Glaz je također kazao da je Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, osuđenoj osobi pružila pristup njemačkoj konzularnoj službi.

Optužbe povezane sa skupinom protuvladinih bjeloruskih egzilanata

Vjasna je u priopćenju na svojoj internetskoj stranici objavila da je Krieger u pritvoru od studenog 2023. te da je osuđen 24. lipnja. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je odbilo odmah komentirati slučaj. Dodala je da su optužbe povezane s Bataljunom Kalinouski, skupinom protuvladinih bjeloruskih egzilanata koji se bore u Ukrajini. Bataljun Kalinouski odbio je komentirati navode.

Na LinkedIn profilu s Kriegerovim imenom može se vidjeti njegova fotografija na kojoj pozira ispred ukrajinske zastave. Profil pokazuje da je prethodno radio kao sigurnosni službenik u američkom veleposlanstvu u Berlinu, prije nego što je prešao u zdravstvenu skrb radeći kao medicinski tehničar specijaliziran za hitnu medicinu.