Bjeloruske zračne snage su tijekom noći oborile dvije ruske bespilotne letjelice u blizini bjeloruskog grada Gomela, navodi promatračka skupina Bjeloruski Hajun. I prije su ruske bespilotne letjelice tijekom zračnih napada na Ukrajinu skrenule s kursa prema Bjelorusiji, no ovo je možda prvi put, ako se informacija potvrdi, da je zrakoplov bjeloruskih zračnih snaga uspješno oborio ruski dron.

Rusija je tijekom noći pokrenula još jedan velik napad bespilotnim letjelicama na područje Ukrajine, ciljajući više regija u zemlji, priopćile su ukrajinske zračne snage. Bjelorusija je oko 1:30 ujutro poslala više borbenih zrakoplova kako bi presrela bespilotne letjelice u blizini grada Gomela. Grad je smješten unutar 30 km od ukrajinsko-bjeloruske granice, piše Kyiv Independent.
 


Snimke pada krhotina?

Oko 2:30 ujutro, navodi Bjeloruski Hajun, u bjeloruski zračni prostor ušao je treći ruski napadački dron, ali nema informacija o njegovom statusu. Na društvenim mrežama su se pojavile videosnimke koje navodno prikazuju padanje krhotina iznad Gomela, no te snimke za sada nisu provjerene.

Ovo je drugi put u tjedan dana da su zbog opasnosti od dronova podignuti bjeloruski borbeni zrakoplovi. Ruska bespilotna letjelica Shaded je 29. kolovoza uletjela u zračni prostor zemlje, a 26. kolovoza je najmanje šest ruskih dronova navodno ušlo u bjeloruski zračni prostor tijekom još jednog masovnog napada na Ukrajinu. Bjelorusko ministarstvo obrane nije komentiralo ove incidente.

Naime, Minsk nikada nije javno kritizirao Moskvu, svog ključnog saveznika, zbog ulaska bespilotnih letjelica na njegov teritorij. S druge strane, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da su snage njegove zemlje oborile nekoliko ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad njenog zračnog prostora, što je Bjeloruski Hajun negirao.