Guljenje tvrdo kuhanih jaja često zna biti neugodno, pogotovo ako se radi o svježim jajima. Ljuska je tada čvrsto povezana s bjelanjkom, pa ju je teško ukloniti bez oštećenja jajeta. Srećom, postoje jednostavne metode koje mogu olakšati ovaj proces.

Tvrdo kuhana jaja sastavni su dio mnogih jela, ali njihovo guljenje od ljuske ponekad može biti problematično. Ali ne morate brinuti. Imam nekoliko provjerenih trikova koji će ovaj zadatak učiniti mnogo lakšim i još ugodnijim.

Kako oguliti tvrdo kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja iznimno su svestran sastojak koji može poslužiti kao osnova mnogih recepata. Guljenje tvrdo kuhanih jaja može biti teško, pogotovo kada su svježa. Ljuska je tada čvrsto povezana s bjelanjkom i teško ju je ukloniti bez oštećenja jajeta. Srećom, postoji jednostavan način za jednostavno odvajanje ljuske od jajeta.

Kuhano jaje jednostavno stavite u čašu i prelijte hladnom vodom. Zatim snažno protresite čašu nekoliko sekundi i pokrijte vrh čaše rukom. Nakon ovog koraka, ljuska bi se trebala gotovo u cijelosti skinuti s jajeta bez problema. Ovaj se trik temelji na temperaturnoj razlici. Hladna voda uzrokuje skupljanje ljuske i širenje bjelanjka. Ljuska je tako mekša i savitljivija, što olakšava skidanje.

Trikovi za guljenje jaja

Osim gore opisanog trika, postoji još nekoliko metoda za lakše guljenje tvrdo kuhanih jaja. Evo nekoliko njih:

Lagano lupkajući jaje žlicom. Lagano lupnite jaje žličicom, a zatim ga gurnite ispod ljuske. Prelazite li žlicom preko jajeta, gotovo istog trenutka ćete skinuti ljusku.

Prelijte jaje octom. U kipuću vodu dodajte žlicu octa. Ocat će omekšati ljusku pa će se lakše odvojiti od jajeta.
Razvaljajte jaje. Kad je jaje kuhano, okrećite ga pod rukama na ravnoj površini da pukne ljuska. Ljuska će biti dobro zgnječena i trebala bi se lako odvojiti od bijelog.

Najlakše je oguliti jaja koja nisu baš svježa. Što je jaje starije, ljuska mu je mekša i savitljivija. No, ako želite koristiti svježa jaja, dobro ih je prije kuhanja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.