Češka će upotrijebiti dio kamata zarađenih na ruskoj imovini zamrznutoj u Europskoj uniji za kupnju više streljiva velikog kalibra za Ukrajinu, priopćilo je danas češko ministarstvo obrane.

Zapadne zemlje blokirale su rusku imovinu vrijednu oko 300 milijardi dolara nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

1.4 milijarda eura dobiti u EU

Članice Europske unije uzimaju kamate zarađene na imovini - što uključuje obveznice i druge vrijednosne papire koje je kupila Ruska središnja banka - i stavljaju ih u fond EU-a za pomoć Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

Vlade EU-a suglasile su se u lipnju da će iskoristiti 1.4 milijarde eura dobiti ostvarene od imovine za kupnju oružja i plaćanje drugih vrsta potpore Ukrajini.

Češko ministarstvo obrane priopćilo je da će dio tog novca biti iskorišten za napore koje vodi u svrhu kupnje topničkog streljiva za Ukrajinu diljem svijeta.

U lipnju je Ukrajina primila prvu pošiljku u okviru inicijative, a isporuke se nastavljaju svakog mjeseca, rekli su češki dužnosnici. "Ovo je jedinstvena prilika za brzu i učinkovitu podršku Ukrajini", stoji u priopćenju ministarstva.

Kremlj je nazvao plan korištenja kamata zarađenih na zamrznutoj ruskoj imovini za financiranje vojne pomoći Ukrajini "krađom" i rekao da će poduzeti pravne mjere protiv svih koji su uključeni u tu odluku.