Otkako se pojavio krajem 2022. godine, ChatGPT je zavladao svijetom umjetno inteligentnih chatbota i postao gotovo pa sinonim za tu tehnologiju. Unatoč rastućem broju konkurenata, neki od kojih dolaze i od velikana tehnološke industrije poput Googlea i Microsofta, ChatGPT ostao je neprikosnoveni lider kad je riječ o broju posjeta, pokazuju novi podaci SimilarWeba.

U svibnju ove godine OpenAI-jev je chatbot promijenio sjedište, preseljen je s domene chat.openai.com na chatgpt.com, predstavio je tijekom ljeta niz novih funkcija i nove modele, pa je tijekom prošlog mjeseca ponovno oborio svoj rekord u broju posjeta. Tijekom rujna 2024. godine nova domena chatgpt.com posjećena je bila čak 3,1 milijardu puta, što predstavlja rast od čak 112% na godišnjoj te 18,7% na mjesečnoj razini, javlja Bug.

Najveći rast dolazi od mobilne aplikacije, koja je više nego udvostručila broj aktivnih korisnika u godinu dana gledajući podatke s iOS-a i Androida zajedno. Zaronimo li malo dublje u analizu, vidimo da je broj korisnika ChatGPT-jeve aplikacije na Androidu porastao za čak 249% u odnosu na rujan prošle godine, što se ističe kao glavni generator rasta prometa. Istovremeno, broj posjeta na webu porastao je za nezanemarivih 79,7%.

Stavimo li to u kontekst konkurenata, ChatGPT ostaje nedodirljiv – prvi sljedeći (koliko-toliko izravni) konkurent Bing bilježi gotovo upola manje posjeta u rujnu (1,8 milijardi), dok Gemini, Character.ai, Perplexity, Claude i Copilot nisu niti blizu prvoj milijardi.

U kontekstu cijelog Interneta, ChatGPT ne stoji nimalo loše. S 3,1 milijardom posjeta u rujnu je stigao do 11. mjesta globalne ljestvice. Bolji je od, primjerice, Amazona (2,6 milijardi), Netflixa, LinkedIna ili PornHuba (po 1,7 milijardi). Nešto posjećeniji i dalje su Reddit i Yahoo (3,4 milijarde), X (4,3 milijarde) i Instagram (5,7 milijardi posjeta). Vodeći trojac, Google s 82, YouTube s 28 te Facebook s 12,3 milijardi posjeta i dalje su nedodirljivi na samom vrhu ljestvice najposjećenijih mjesta na Internetu.