Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 1 posto, što je uglavnom posljedica zabrinutosti zbog sporog oporavka kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika "crnog zlata". Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1.7 posto, na 85.03 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.1 posto, na 82.20 dolara.

S druge strane, trgovce su ohrabrili podaci o slabljenju inflacijskih pritisaka u SAD-u. Potporu cijenama pružaju i naznake snažne ljetne potražnje za gorivom u SAD-u.

Potražnja za benzinom dosegnula je u prethodnom, prazničnom tjednu 9.4 milijuna barela dnevno, najvišu razinu od 2019., pokazali su novi podaci. Potražnja za avionskim gorivom bila je, pak, u protekla četiri tjedna u prosjeku najviša od siječnja 2020.

"Cijene će se i u idućim danima kretati u ograničenom rasponu, budući da će procjene o snažnoj potrošnji goriva tijekom ljeta neutralizirati kontinuirana slabost gospodarstava i neizvjestan oporavak potražnje na dulji rok", kaže Emril Jamil iz tvrtke LSEG.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine - na londonskom tržištu oko 11, a na američkom tržištu oko 15 posto.