Nema realiziranja dogovora o Vijeću ministara BiH bez dogovora o Vladi Federacije, poruka je koju je danas uoči zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru uputio lider HDZ-a Dragan Čović.

On je potvrdio da se u nedjelju u 16 sati nastavljaju razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH, nakon čega će, rekao je, odmah nakon toga biti nastavljeni i razgovori o Federalnoj Vladi. Ipak, o raspodjeli resora on nije želio detaljno govoriti, pojasnivši da je takav stav koalicije.

Tako je ponovio da je siguran kako će HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a, dobiti tri ministarska i četiri zamjenička mjesta.

- Jedino što je danas sigurno jeste da imamo Ministarstvo financija na razini BiH, a sve ostalo je u fazi razgovora. U nedjelju bi trebali biti završeni razgovori o državnoj razini i sve strane trebale bi biti zadovoljne s obzirom na to da postoji stajalište da svaka od tri strane treba dobiti po dva značajnija ministarstva-naveo je Čović.

Također, nastavio je on, ideja svih stranaka je bila da se proces dogovora o uspostavi vlasti na državnom nivou završi prije dolaska Visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini u Sarajevo.

Govoreći o njenoj posjeti, Čović je ustvrdio da se “europski put ponovo otvara za BiH”.

- Ona će povući, siguran sam, već nakon njenog povratka iz Sarajeva u Bruxelles, prvi potez otvaranja ponovno sporazuma koji su zamrznuti duže vrijeme – naglasio je Čović.

( politika24 / Avaz )