Prije točno sedam godina Zlatko Dalić preuzeo je dužnost izbornika hrvatske nogometne reprezentacije te je s njom ostvario kolosalne uspjehe osvojivši dvije medalje na svjetskim prvenstvima (srebro 2018. i broncu 2022.) uz drugo mjesto u Ligi nacija lani, no još uvijek ima motiva za daljnji rad.

"Danas je točno sedam godina otkako sam preuzeo reprezentaciju. Nisam očekivao da će to ovoliko trajati. . Da mi je netko rekao prije sedam godina da ću osvojiti tri medalje, imati ovakve uspjehe... ali ne živi se od toga. Idemo dalje. Mene veseli da nakon sedam godina imam želju, motiv, radovati se okupljanjima. Meni je ovo velika čast. Ovo je najljepši posao koji ja mogu raditi. Hvala svima koji su bili u i oko reprezentacije", rekao je Dalić u uvodu konferencije za medije u ponedjeljak nakon okupljanja hrvatske reprezentacije za utakmice Lige nacija protiv Škotske 12. listopada u Zagrebu i Poljske 15. listopada u Varšavi.

Za razliku od okupljanja u rujnu kada je prva utakmica protiv Portugala uslijedila samo tri dana nakon okupljanja, ovoga puta će hrvatska reprezentacija imati pet dana za pripremu prvog susreta.

"Čekaju nas Škoti u subotu, zadnji su u skupini, nemaju bodove, ali ne smijemo se opustiti. I Portugal i Poljska su ih jedva pobijedili. Uvijek nam je bilo teško s njima, samo smo ih jednom pobijedili", dodao je Dalić.

S prvotnog popisa zbog ozljede je otpao stoper Fiorentine Marin Pongračić, u nedjelju je iz igre morao izaći i branič Ajaxa Josip Šutalo, dok će Mateo Kovačić kasniti na okupljanje zbog privatnih problema.

"Kovačić neće doći na okupljanje danas, ima privatne stvari, nadam se da će sve biti u redu. Jučer se Šutalo ozlijedio, još ne znamo točno što se dogodilo. Osjetio je mišić, danas će doći, napravit ćemo pregled i znati što je točno. U dogovoru s Olićem vidjet ćemo hoćemo li uzeti kojeg stopera iz mlade u A reprezentaciju", pojasnio je hrvatski izbornik, prenosi Hina.

"Vidjet ćemo što će biti s Pjacom, nadam se da će se moći priključiti. Ima probleme, ali vidjet ćemo o čemu se radi u ovih dan-dva. Nadam se da će moći trenirati".

"Napraviti kostur reprezentacije. Stavili smo 23 igrača na popis, to mi prije nije bio običaj. Na treningu želimo praviti selekciju. No, prvi cilj je rezultat, plasirati se u četvrtfinale."

Loši rezultati hrvatskih klubova u eurokupovima ove sezone naveli su Dalića na mišljenje kako u HNL-u baš i nema igrača za reprezentaicju.

"Gledamo igrače koji nam trebaju i koji mogu. Podražaj je Europa, utakmice Istrom, Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo. Igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem HNL, ali realnost je tu."

Kao i tijekom prošlog okupljanja, najveći problem Daliću zadavat će pronalaženje rješenja na poziciji desnog beka jer su ozlijeđene prve dvije opcije, Josip Juranović i Josip Stanišić.

"Uvijek imamo problem na nekoj poziciji. Nadam se da je to splet okolnosti. Moramo biti strpljivi. Nisam vidio da imamo nekog boljeg od Kristijana Jakića što je odigrao zadnji put."

Neminovna tema bila je i sve gušći nogometni raspored. Uz Ligu nacija, koja je relativno novo natjecanja, sada je povećan i broj utakmica u Ligi prvaka, a uvedeno je i prošireno Svjetsko klupsko prvenstvo.

"Previše je utakmica, puno je zahtjevnije, očekivanja su velika. To je biznis. Klubovi su pogođeni tim odlukama, oni plaćaju igrače i moraju se zbog toga boriti. Kao izbornik se ne mogu miješati, ali mislim da je previše utakmica."

Kao mogućnost odgovora na sve više utakmica, igrači su najavili čak i štrajk.

"Nije to moj posao. Uvijek bih podržao igrače, ipak sam bio igrač", suzdržan je bio Dalić u odgovoru na pitanje bi li podržao štrajk igrača.