Glasnogovornik Kremlja, Dimitrij Peskov, izjavio je da plan pobjede ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ima za cilj formalizirati umiješanost NATO-a u sukob u Ukrajini.

Peskov je rekao kako Zelenski ovim planom sugerira: "Da, NATO je ranije sudjelovao u sukobu, ali neslužbeno. Sada želimo službeno imati NATO na terenu." Peskov je plan nazvao kratkovidnim, nepromišljenim i nelogičnim s obzirom na trenutnu situaciju.

Prema njegovim riječima, "plan pobjede" nije plan za mir, već za daljnje zaoštravanje situacije, te je naveo kako bi takav plan mogao dovesti NATO i Rusiju na "rub sukoba".

Komentirajući reakciju Zapada, Peskov je istaknuo da zapadne zemlje očito nisu zadovoljne "planom poravnanja". Dodao je kako Europljani nisu bili oduševljeni ovim prijedlozima, koje je opisao kao nelogične i, kako je naveo, "glupe".

Zelenski je prije dva dana predstavio "plan pobjede" u ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj radi, koji se sastoji od pet točaka. Prva točka odnosi se na službeni poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u, dok su tri točke povjerljive. Ostale točke plana uključuju obranu, nenuklearno odvraćanje, ekonomiju i poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu u euroatlantskom području.