Ove je godine berba u gradačačkom kraju zbog vremenskih uvjeta počela nešto ranije, ali je urod dobar i solidne kvalitete

Berba šljiva u gradačačkom području polako se bliži kraju. Ove je godine zbog vremenskih uvjeta počela nešto ranije, ali je urod dobar i solidne kvalitete, donosi federalna.ba. No i kada je godina rodna, problema ima - nedostatak radne snage i granični prijelazi. Avdija Gluhić iz Mionice kod Gradačca u svojim šljivicima ima oko 6500 stabala. Kaže da je sušno vrijeme ove godine pogodovalo njegovim šljivama.

- Rod je neočekivan, mislim da ćemo predati oko četiri vagona šljive. Ostat će podabiranja jedan vagon, to je ono što padne, što nije za izvoz - navodi on. Ipak, veliki problem mu ove godine, kao i ostalim voćarima, predstavlja nedostatak radne snage za berbu pa je na njoj angažirana cijela njegova obitelj, a dodatne berače svakodnevno dovozi i iz gotovo 30 kilometara udaljenih mjesta. - Nije teško brati, sve ovisi o terenu. Jesu vrućine, ali trpi se, preživi se - govori beračica Lejla Tokić.

- Dobro se zaradi, dobar je posao. Tko želi raditi, uvijek može zaraditi. Dnevnica je 75 maraka. Radimo 10 sati, imamo kavu, sok, nekada i ručak - dodaje beračica Mirzeta Udvinkić.