Uzgoj rajčice nije najteži, no vrijedi se prisjetiti osnova koje će osigurati zaista veliku i ukusnu berbu. Jedan od ključnih čimbenika je pravilno zalijevanje. Koliko često zalijevati rajčice kako bi rasle zdrave i sočne? Ako želite uživati ​​u bogatoj žetvi, ne zaboravite da su vrijeme i tehnika također važni. Izbjegnite ove greške i vaši grmovi će biti obilni plodovima.

Koliko često zalijevati rajčice?

Rajčice vole trajno blago vlažnu podlogu pa je važno da se tlo ne isušuje. Naravno, ako zaboravite na to, sadnice neće odmah umrijeti, ali bolje je ne riskirati i pravilno se brinuti o njima. Pritom ne zaboravite prilagoditi učestalost zalijevanja vremenskim uvjetima. Logično je da ih, ako pada kiša, ne treba dodatno zalijevati. Međutim, ako je vrijeme trenutno vruće i nema znakova prestanka, trebali biste zalijevati dva puta dnevno.

Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje rajčice?

Rajčice je potrebno zalijevati u određeno vrijeme. Prvi je rano ujutro, kada sunce još nije izašlo, a drugi je navečer, kada sunce polako nestaje s neba. Slijedeći ovaj raspored, možete biti sigurni da voda neće prerano ispariti i da će na vrijeme doći do korijena sadnica.

Kako pravilno zalijevati rajčice?

Osim učestalosti zalijevanja, bitan je i način zalijevanja. Nemojte zalijevati lišće ili same rajčice, jer to može dovesti do truljenja ili povećati rizik od bolesti. Usmjerite sprej izravno u tlo. Osim toga, dobro je znati koju vodu koristiti. Kišnica je idealna. Ako ga nemate, pazite da ne koristite hladnu vodu, a po mogućnosti vodu sobne temperature.

Ostatak kave nikako nemojte baciti, s njom napravite duplo veće rajčice

Domaći lijek za zdrave rajčice

S vremena na vrijeme možete koristiti i domaći izvarak, koji će pospješiti rast rajčica i poboljšati njihovo zdravlje. Samo dodajte 10 g (3 žličice) suhog kvasca na svaku litru vode. Pomiješajte ovu otopinu i upotrijebite je za zalijevanje usjeva. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj pripremi vaše će rajčice izuzetno bujno rasti i biti zdrave, velike i krvavo crvene.

Zaključak

Pravilno zalijevanje rajčica ključ je njihovog zdravog rasta i obilne žetve. Prilagodite raspored zalijevanja vremenskim uvjetima, zalijevajte ujutro i navečer i koristite odgovarajuću vodu. Pridržavajući se ovih načela i koristeći domaći pripravak, možete se veseliti zdravim i sočnim rajčicama tijekom cijele sezone.