Ili se EU preselila na američki kontinent, ili su SAD danas postale članica EU? Ako se to nije dogodilo, ne vidim nikakvu logiku da se Murphy bavi europskim integracijama BiH i Planom rasta, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, reagirajući na priopćenje Veleposlanstva SAD u BiH o Reformskoj agendi.

Naime, iz veleposlanstva su optužili Dodika da je tjednima blokirao odobravanje Reformske agende.

"Uzgred, ili Murphy nema televizor, ne čita novine i nema pristup internetu, ili je toliko postao opsjednut sa mnom da me vidi i tamo gdje me nema. Federacija 'gori' zbog blokade koju je učinila SDA, a Murphyju se ja priviđam. Ako ikako možeš, prođi me se", naveo je Dodik u objavi na mreži "X".

Podsjećamo, nakon što Bosna i Hercegovina nije uspjela usuglasiti tekst Reformske agende, iz Delegacije EU su poručili da je velika vjerojatnoća da BiH neće nakon ljeta dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinanciranja od 7 posto, odnosno 70 milijuna eura.

Povodom ovoga oglasilo se i američko veleposlanstvo i direktno okrivilo predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika, ali i Stranku Demokratske akcije koja je, kako navode, "iskoristila priliku za političko razmetanje".

''Plan rasta za Zapadni Balkan (PRZB) jedinstvena je ponuda Europske unije građanima Bosne i Hercegovine da koriste neke od prednosti članstva u EU prije samog pristupanja. Pružao bi proširenu pomoć u zamjenu za osnovne reforme. Sve što politički lideri ove zemlje trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz PRZB-a je predati ambicioznu Reformsku agendu u Bruxelles. Politički lideri ne uspijevaju u tome. EU je pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a njeno odobravanje tjednima je blokirao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je odbio prihvatiti dvije točke u planu od 100 točaka, uključujući zahtjev da RS imenuje suce u Ustavni sud BiH i poštuje i odluke Suda. Naše razumijevanje je da EU nije umanjila svoje zahtjeve za Reformsku agendu i da gospodin Dodik i dalje odbija pristati na posljednje dvije točke.

 Nažalost, ovo je tipično za čovjeka koji dosljedno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, retorika i politike gospodina Dodika i dalje predstavljaju najveću prijetnju za europsku budućnost koju građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju. U ovom kontekstu, nejasno nam je zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahtjeve EU, uključujući zahtjev za imenovanje sudaca Ustavnog suda BiH I poštivanje odluka Suda. Bez obzira na to, odluka Stranke demokratske akcije (SDA) da iskoristi priliku za političko razmetanje, umjesto da radi s drugim pro-bh. strankama na osiguravanju odobrenja za posljednje dvije preostale točke, bila je nekorisna i neodgovorna.

 Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na europskom putu. Kada je u pitanju osiguranje europske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažemo u Sjedinjenim Državama, trebala stati tamo gdje počinju važniji interesi. SDA taj test jučer nije položila'', stoji u njihovoj objavi.