Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Budimpešti o europskim integracijama zapadnog Balkana i kako Mađarska može unaprijediti taj proces, pišu mađarski mediji o ovome susretu.

U izvještajima se podsjeća da je integracija zapadnog Balkana u EU važna za mađarsko predsjedavanje EU.

"Dodikova posjeta otvara vrata, jer je važan cilj mađarskog predsjedavanja EU što skorija integracija zapadnog Balkana u EU", navode mađarski mediji te dodaju kako Budimpešta smatra da bi to poboljšalo konkurentnost EU.

Dodik je izjavio danas u Budimpešti da je s Orbanom razgovarao o ranije dogovorenim i budućim projektima.

Rekao je, navodi Srna, kako ga je mađarski premijer na današnjem sastanku u Budimpešti upoznao o svojoj velikoj turneji po zemljama svijeta, te globalnim, kao i kretanjima u EU.

"Mađarska je zainteresirana za razgovore sa svim zemljama zapadnog Balkana", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Orbanom.

Dodao je kako je ovo bio informativni sastanak s velikim državnikom i prijateljem o ranije dogovorenim poslovima, kao i projektima koji su planirani da se rade u budućnosti.

Oglasio se i Orban poručivši na mreži X kako je ''sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom bio svrsishodan'' te da je stabilnost Balkana ključna za EU.

"Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za EU. Umjesto lekcija i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i suradnju. Moj današnji sastanak s predsjednikom Miloradom Dodikom bio je svrsishodan", naveo je Orban.

Sastanku u Budimpešti prisustvovali su ministar za znanstvenotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je istaknuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ''regionalni lider stabilnosti'' te da su ''konsultacije s Dodikom uvijek korisne''.