Ne očekuje se da će svi sudionici mirovnog summita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, iako više zbog formulacije nego zbog stvarnog nedostatka podrške, prema austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru.

Bez obzira na diplomatske suptilnosti u pisanju, osnovno zajedničko stajalište neće biti narušeno, rekao je Nehammer u nedjelju na marginama događaja u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstock u blizini Luzerna.

"Zato nisam toliko zabrinut ako sad svi ne potpišu", rekao je kancelar. I dalje nema jasnog odgovora na pitanje o opsegu iduće konferencije. Prije nego što i Rusija sjedne za pregovarački stol, zamisliva je još jedna konferencija u drugačijem formatu, dodao je Nehammer.

Planirano obraćanje medijima

"To stvarno morate vidjeti kao proces", naveo je. Dvodnevna konferencija 92 države i osam međunarodnih organizacija trebala je završiti poslijepodne, kada je trebala biti objavljena i završna deklaracija. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, konferencija je donijela značajan napredak.

Kuleba je rekao da su i sve zemlje koje nisu bile prisutne svjesne poticaja koji je dao sastanak. Općenito, proces koji je pokrenut vrlo je dobrodošao, istaknuo je. "Na dobrom smo putu." Kuleba je ponovno istaknuo potrebu vojne potpore Ukrajini najkvalitetnijim mogućim oružjem. Što je Ukrajina jača, to će Moskva biti spremnija pregovarati o miru, smatra on.

Na kraju konferencije planirane su press-konferencije, uključujući i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Cilj događaja bio je pokrenuti mirovni proces u koji bi dugoročno bila uključena i Rusija. Dužnosnici iz Moskve ovom prigodom nisu bili pozvani niti su izrazili želju prisustvovati.