Europska komisija pozvala je danas Vladu Meksika da uhiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ukoliko u listopadu bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsjednice Claudije Sheinbaum.

Glasnogovornik Povjerenstva za vanjske poslove, Peter Stano, rekao je za Euroaktiv da članstvo Meksika u Međunarodnom krivičnom sudu znači da je ova zemlja zakonski obvezana da uhiti Putina, ako on prihvati poziv da prisustvuje ceremoniji u Meksiko Cityju 1. listopada.

Stano je podsjetio da je Meksiko bio dio mirovnog samita u Švicarskoj u lipnju ove godine, gdje je "postojao konsenzus da Rusija mora okončati svoj rat protiv Ukrajine", kao i da se Meksiko "uzastopnim glasanjima u UN" pridružio velikoj većini međunarodne zajednice, koja je osudila rat Rusije u Ukrajini i pozvala na njegov prekid, prenosi Tanjug.

Međutim, Stano je primijetio da Meksiko, kao i sve druge zemlje, ima pravo razvijati svoje međunarodne odnose u skladu s vlastitim interesima.

Prethodno je veleposlanstvo Ukrajine u Meksiku zatražilo od meksičke vlade da uhiti Putina ukoliko bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane Sheinbaum.

Međunarodni krivični sud je u ožujku 2023. godine izdao nalog za uhićenje Putina, kojeg optužuje za ratne zločine, uključujući "nelegalnu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju", nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. godine.