Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srpnju ove godine usvojila je novu uredbu prema kojoj poslodavci mogu izvršiti isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.768 maraka do kraja godine.

Na ovaj potez Vlada se odlučila s ciljem ublažavanja trenutne ekonomske situacije koja sa sobom nosi rast cijena životnih namirnica.

Prema odluci Federalne vlade, poslodavac je dužan do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili njenog dijela, dostaviti nadležnoj Poreznoj ispostavi izvještaj o isplati.

Iz Porezne uprave (PU) FBiH dostavili su podatke za Faktor, po mjesecima, koliko poslodavaca je isplatilo ovu pomoć i u kojem iznosu. Iz PU nisu mogli dati podatke o tome koliko je privatnih, a koliko javnih tvrtki isplatilo jednokratnu pomoć.

Podaci Porezne uprave FBiH

Prema podacima PU, u srpnju su 1.032 poslodavca isplatila pomoć u iznosu od 7.584.280,09 maraka. Pomoć je isplaćena za 19.109 radnika. U kolovozu je 1.817 poslodavaca isplatilo 20.924.888,47 maraka. Jednokratnu pomoć su dobila 48.842 radnika.

Zaključno s 20. rujnom, ovog mjeseca isplaćeno je 4.329.049,88 maraka. Pomoć su dobila 15.233 radnika. Isplatu su izvršila 353 poslodavca.

”Napominjemo da izvještaji o isplati pomoći poslodavaca neprestano pristižu, te su stoga podaci podložni izmjenama sve dok se ne završi potpuni prijem i obrada pristiglih izvještaja”, kažu u PU.

Federalni zastupnik i ekonomski stručnjak Admir Čavalić ranije je izrazio zadovoljstvo što je Vlada FBiH reagirala na njegovu kritiku o tome da ne postoje službene evidencije u vezi s ovim isplatama.

Ranije niti jedna institucija nije imala podatak koliko je poslodavaca isplatilo pomoć radnicima, koliko ih je u privatnom, a koliko u javnom sektoru.

”Sada su poslodavci u obvezi da podatke o isplati dostave Poreznoj upravi, a onda Porezna uprava dalje Ministarstvu financija, odnosno Vladi FBiH. Tako da ćemo početkom naredne godine imati potpunu statistiku u vezi s (ne)uspješnosti ove mjere”, kazao je Čavalić.