Kompanija Fibraworld iz Gradačca kupila je firmu Remia-plast za proizvodnju brodica iz Zagreba, gdje planira nastaviti i proširiti proizvodnju za europsko tržište.

Osim toga, ova uspješna firma iz Gradačca nedavno je otvorila još jedan proizvodni pogon u naselju Nova Kasaba, u općini Milići.

Ovo je za BiznisInfo.ba kazao osnivač i direktor kompanije Fibraworld Alen Bošnjaković.

''Odlučio sam se za kupovinu firme Remia-plast zato što je to slična proizvodnja, odnosno materijali s kojima mi radimo. Vrlo je sličan proces proizvodnje. Interesantno nam je bilo da proširimo paletu proizvoda i tržište. Mislimo da je to prilika da se razvijamo u tom smjeru, a ujedno da imamo jednu firmu u Europskoj uniji'', kazao je Bošnjaković.

Materijali ključni za proizvodnju

Pojasnio je da njegova firma dosad nije proizvodila brodice, no da radi upravo s materijalima koji su ključni za tu vrstu proizvodnje.

''Mi radimo dosta s kompozitnim materijalom raznim tehnologijama. Bavimo se vrlo dobro laminiranjem, a u biti brodice se proizvode procesom laminiranja. Ostalo je sve elektrika, hidraulika itd. Tako da dobro poznajemo materijale, imamo iskustva s tim, a htjeli smo ući na ovo tržište čamaca, brodova itd'', pojasnio je ovaj sugovornik.

O planovima sa zagrebačkom firmom kaže da će nastaviti kompletnu proizvodnju brodica te da je namjeravaju i proširiti, uvesti nove proizvode, nove brodice, čak malo povećati njihovu dužinu.

''Sljedeći korak su nam brodice od devet i po do deset metara, i onda polako ići prema 12 ili 13 metara. Povećanjem dužine broda cilj nam je da se okrenemo malo višem ili luksuznijem tržištu'', naveo je Bošnjaković.

Dodao je da je riječ o brodicama koje se mogu koristiti za ribarenje, izlete, vožnju morem itd. Prodaju će dosta olakšati činjenica da on ima odlične kontakte u Italiji, gdje je nekada živio.

Posluju dosta dobro

Kada je riječ o samoj firmi Fibraworld u Gradačcu, Bošnjaković kaže da 90 posto svojih proizvoda izvoze za Europsku uniju, Englesku, Švicarsku... Posluju dosta dobro, a u zadnje 3 ili 4 godine svake godine povećavaju promet za 30 ili 40 posto.

''Nedavno smo otvorili jedna pogon u Novoj Kasabi blizu Vlasenice, u općini Milići, tu proizvodimo medicinske kade za upotrebu u bolnicama, staračkim domovina, itd. Tu ćemo početi da proizvodimo lutke koje se koriste za izložbe u modnom sektoru. Tako da pokušavamo da napravimo što raznovrsniju proizvodnju da bismo mogli odgovoriti eventualnim kriznim momentima. Tako je i s brodicama. To je jedan segment koji dosad nismo radili, a koji će nam omogućiti da proširimo svoja tržišta i svoje vidike, odnosno paletu proizvoda'', ističe ovaj poduzetnik.

Inače, povijest samog Fibraworlda je veoma zanimljiv.

''To je bila talijanska firma koja je prenesena u Gradačac s nekim Talijanima. No, imali smo s njima nekih poteškoća pa smo se razišli, a mi kao porodica smo preuzeli ovaj biznis s našim klijentima koji su nam pomogli na početku da krenemo u proizvodnju'', prisjetio se Bošnjaković.