Slaveći Svemogućega Boga i moleći za duše pokojnika, obilježena je 31. obljetnica Uzdolskih žrtava. Program ove tužne obljetnice upriličen je na blagdan Uzvišenja sv. Križa u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol.

Bilo je to prisjećanje na događaj prije 31 godinu kada su pripadnici Armije RBiH počinili strašni ratni zločin ubivši u selu Uzdol 41 katolika Hrvata (29 civila i 12 pripadnika HVO-a).

Nazočni su i ove godine na dostojanstven način i u poniznosti odali poštovanje i pomolili se za duše civila i vojnika koji su na današnji dan 1993. godine okrutno ubijeni ili poginuli na kućnom pragu.
 


Program 31. obljetnice je počeo u 10.30 sati kada su u Memorijalnom centru, obitelji žrtava te izaslanstva više udruga i društveno-političkih institucija položili vijence, zapalili svijeće te se kratko pomolili pred spomen pločom. Prije početka euharistijskog slavlja pročitana su imena ubijenih i poginulih te svih onih koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata, a bili su podrijetlom iz župe Uzdol ili su ubijeni ili poginuli na njenom prostoru.

Misnim slavljem za uzdolske žrtve kao i za sve poginule predsjedao je preč. Marko Zubak, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog.

Riječi pozdrava, zahvale, poticaja i obavijesti izrekao je mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević.

Kao i prethodnih godina, prije završnog blagoslova i otpusta naroda u Memorijalnom centru uslijedila je Molitva za pokojne odnosno Opijelo.

Poslije euharistijskog slavlja upriličeno je druženje i okrjepa u i ispred kripte župne crkve.

Organizatori ovoga tužnog događaja stradanja katolika i Hrvata Uzdola bili su Župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol i Udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola.