U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Sarajevo, 29. lipnja u župi Rumboci obilježena je 52. obljetnica od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Fenix skupina.

Program obilježavanja započeo je Misom u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Rumbocima. 

Euharistijsko slavlje predslavio je don Mato Križanac uz suslavlje fra Ilije Jurića i don Ante Kutleše.

Nakon slavlja sv. mise uslijedio je komemorativni dio programa. Nazočni članovi obitelji, rodbine, prijatelja i poštovatelja posjeti li su spomen obilježja Ilije Lovrića te zajedničko spomen obilježje pripadnika Fenix skupine koja se nalaze uz županijsku prometnicu Rama-Tomislavgrad. Tom prilikom položeni su vijenci I zapaljene svijeće, a molitvu Opijela predmolio je fra Ilija Jurić, mjesni župnik.

Ovom prilikom nazočnima se obratio i gosp. Ante Prskalo, predsjednik HKDD-a Sarajevo.

Nazočni su današnjim sudjelovanjem u sv. misi i komemoraciji, zahvalili na žrtvi hrabrim hrvatskim domoljubima koji su u drugoj polovici lipnja 1972. godine pokušali podići ustanak na planini Raduši, između Bugojna, Uskoplja i Rame, protiv ondašnjeg jugo-komunističkog sustava, s ciljem uspostave samostalne i neovisne hrvatske države. Ta skupina osim naziva Feniksovci, poznata je još pod tri imena i to: “Bugojanska skupina”, “Planinske lisice” i “Osvetnici Bleiburga”, a predstavljala je prethodnicu hrvatskih dragovoljačkih postrojbi iz 1991. godine

Program današnjeg obilježavanja završio je prigodnim ručkom u Ramskoj kući na Makljenu.

Komemoracija za ramski kraj prethodnih godina održavala se na planini Raduši. Ove godine organizator je iz praktičnih razloga odlučio premjestiti obilježavanje na prostor župe Rumboci.


Foto: Marinko Rumbočić / www.rama-prozor.info