Gradonačelnik bavarskog grada blokirao je registraciju ukrajinskih izbjeglica, tvrdeći da u gradu više nema mjesta u vrtićima, školama i smještajnim centrima.

Jürgen Fundke, gradonačelnik Bad Griesbacha, izazvao je sukob s okružnim vlastima nakon što je odbio njihov zahtjev da prihvati 35 ukrajinskih izbjeglica.

Ured za migracije okruga Passau poslao je pismo Fundkeu u kojem mu naređuje da dopusti Ukrajincima registraciju u gradu, na što je on odgovorio: "Nisam idiot. Pročitat ću to za Božić." Kaže da je grad već ispunio svoju kvotu i da nema kapaciteta za nove izbjeglice.

Međutim, glasnogovornik okruga rekao je za bavarski medij BR24 da to nije točno te da grad ima mjesta za primanje Ukrajinaca. Prema izvješću portala Focus Online, Fundke je predložio vlastima u Passauu da izbjeglice pošalju u druge gradove i mjesta u okolici koja još nisu primila nikoga.

Sve više sukoba oko pitanja izbjeglica

Bavarska je primila velik broj ukrajinskih izbjeglica od početka rata. Međutim, neki gradovi, uključujući München, žalili su se da su preplavljeni i da sada nemaju dovoljno kapaciteta u školama i smještajnim centrima.

Priljev ukrajinskih izbjeglica postao je velika politička tema i u istočnim njemačkim saveznim pokrajinama blizu granice s Poljskom. Njemačke stranke centra i desnog spektra posebno su pooštrile svoj stav prema ukrajinskim izbjeglicama.

U lipnju je član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) pozvao da se izbjeglice vrate u Ukrajinu ako ne pronađu posao. "Više od dvije godine nakon početka rata, načelo sada mora biti: nađi posao u Njemačkoj ili se vrati u sigurna područja zapadne Ukrajine", rekao je Alexander Dobrindt, vođa parlamentarne skupine CSU-a.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je rekavši da u Ukrajini nema sigurnih područja. Njemačka je dosad primila 1.1 milijun ukrajinskih izbjeglica.