Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je u Mariji Bistrici poručio da hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je dan ranije rekao da premijer Andrej Plenković tek sad progovara o neravnopravnosti Hrvata u BiH, nije ništa učinio da poboljša stanje Hrvata u BiH.

Komentirajući negativne reakcije dijela bh. medija nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini i jučerašnje Milanovićeve izjave u vezi s time, Grlić Radman je izjavio da se Plenković zauzima za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) kojim se inzistira na poštivanju prava svih građana u BiH, ali i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine kojim se jamče i prava bosanskohercegovačkih Hrvata.

Predsjednik se dosađuje, nema tema

''Predsjednik se dosađuje, on zapravo nema tema, onda jednostavno komentira sve što mu padne na pamet. Javlja se iz raznih mjesta u Hrvatskoj, djeluje kao neki putujući cirkus koji stvara osjećaj da ima monopol na sve teme'', rekao je Grlić Radman, dodavši da se radi o ''jednoj velikoj prevari na Pantovčaku'' i o ''jednom obmanjivaču javnosti''.

Ustvrdio je da je aktualna vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem uložila najveći napor i uspjela se boriti i izboriti za prava i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, za njezinu vanjskopolitičku afirmaciju i uskoro otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Kazao je da je upravo Zoran Milanović bio taj koji je u recentnoj prošlosti ''vrlo lošim riječima kvalificirao Hrvate u BiH, gotovo ih je ignorirao, na neki način i ponižavao''.

Radio je sve kontra Vladinoj politici

''U vrijeme njegove Vlade podržavao je Željka Komšića, iz njegove Vlade su išle poruke da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Prema tome, kako može takav čovjek govoriti o dosljednosti, o vjerodostojnosti?'', kazao je hrvatski ministar.

"Predsjednik Milanović nije ništa učinio da se stanje u BiH poboljša, dapače, radio je sve kontra, suprotno Vladinoj politici" zaključio je Radman.

S druge strane, Grlić Radman je istaknuo vanjskopolitičke napore i aktivnost premijera.

''Odlazak premijera Plenkovića u Sarajevo i Mostar je bio posjet jednog državnika koji se najviše zalagao za BiH u europskoj obitelji i njegove izjave su krivo interpretirane'' istaknuo je Grlić Radman i dodao da su ih krivo interpretirali oni kojima ''nije stalo do sigurnosti i stabilnosti BiH''.

''Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da podržala implementaciju svih odluka Europskog suda, ali i svih presuda Ustavnog suda, prije svega slučaju Ljubić koji jamči i garantira jednakopravnost svih naroda, a onda naravno i bosanskohercegovačkih Hrvata'', poručio je ministar.

Grlić Radman je dodao da će se Vlada RH i dalje zalagati da se izborni zakon u BiH promijeni kako bi se ''uklonili svi oblici diskriminacije u izbornom procesu kako bi se osigurala ravnopravnost, jednakopravnost i politički legitimitet zastupanja hrvatskog naroda u BiH''.

Na novinarsko upit da prokomentira to što će u Republici Srpskoj i hrvatska i bošnjačka djeca iz povijesti učiti o Karadžiću i Mladiću, Grlić Radman je odgovorio da to svakako nije dobro.