Na Internetu se nedavno našla neobična ponuda – hakeri su na prodaju bili ponudili bazu podataka s nešto manje od 3 milijarde jedinstvenih zapisa, svaki od kojih je sadržavao osobne podatke stanovnika SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, a moguće i nekih ostalih zemalja.

Budući da u navedenim zemljama nema toliko građana, podaci su vjerojatno neuređeni, uz dvostruke i možda netočne zapise. Hakeri su tada naveli da za otkup te baze, koja je možda i najveća u povijesti sličnih sigurnosnih incidenata, tražili iznos od 3,5 milijuna dolara. Bilo je to u travnju, a kako se čini prodaja dosad nije bila uspješna.

U međuvremenu se doznalo da su podaci ukradeni američkoj privatnoj kompaniji National Public Data, koja se bavi prikupljanjem osobnih podataka građana, javlja Bug.

Na tim podacima zarađuju tako što ih prodaju zainteresiranima, poput privatnih istražitelja, agencija koje provode sigurnosne provjere i slično. Svi podaci pribavljeni su na sličan način, scrapanjem s Interneta iz različitih izvora te objedinjeni kako bi se o svakom zahvaćenom pojedincu stvorio detaljan profil.

U objavljenim dokumentima navodno postoje imena i pseudonimi građana, adrese elektroničke pošte i podaci poput brojeva socijalnog osiguranja. Nakon nekoliko mjeseci nuđenja na crnom tržištu, hakeri su ovih dana odlučili sve ukradeno – objaviti besplatno i učiniti dostupnim svima.

Objavljena se baza sastoji od oko 2,7 milijardi zapisa u čistom tekstu, bez enkripcijske zaštite i "teška" je oko 277 GB. Na udaru su prije svega građani spomenutih zemalja, a kompanija National Public Data zasad se nije oglasila oko ovog slučaja.