Na sastanku lidera političkih stranaka u BiH odlučeno je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobije tri ministarstva, stranke Saveza za promjene tri, Stranka demokratske akcije dva a Demokratska fronta jedno, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o sadašnjem stavu lidera o raspodjeli ministarskih pozicija, Dragan Čović ispred HDZ-a kazao je kako je ova stranka dobila tri minstarstva: financija, obrane i pravde te četiri zamjenska mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti i prometa.

- Stranke Saveza za promjene dobile su tri ministarstva: vanjska trgovina, vanjski poslovi i sugurnost te tri zamjenička mjesta: civilni poslovi, obrana i izbjeglice. SDA je dobila dva ministarstva i to civilnih poslova i izbjeglica te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Također su dobili zamjenička mjesta u ministarstvu financija i pravde - kazao je Čović.

Dodao je kako je Demokratska fronta dobila Ministarstvo prometa i jedno zamjedničko mjesto u ministarstvu obrane.

- Naše je sada da nastavimo, razgovarat ćemo i o federalnoj razini vlasti i nadamo se da ćemo večeras završiti taj posao. To jest da pokušamo do kraja tjedna imati i Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara - zaključio je.

Mladen Bosić (SDS) kazao je kako su pregovori u interesu svih političkih lidera, dodajući kako je prijedlog uravnotežen s tim da će SDA dati jednog svog ministra iz Republike Srpske.

- To je model koji je bio primjenjen i ranije, očekujemo da i ovaj put tako bude. Mi mislimo da je krajnje vrijeme jer smo u petom mjesecu nakon izbora i da neko počne da radi posao, nadamo se da će to biti završeno što prije - zaključio je Bosić.

Demokratska frona je, prema riječima Željka Komšića, dobila brojčano najmanje mjesta.

- Važnije je da BiH dobije Vijeće mnistara i stolica nije vrijedna igre sa BiH, to je naše mišljenje. Ne treba biti sebičan, treba gledati šire. Jasno mi je da u šablonima političkih djelovanja u BiH to jeste važno, tko je koga pobijedio, tko je izgubio. Centar pažnje DF-a ipak nije broj stolica, već BiH i sve ono što ova zemlja proživljava - kazao je.

Bakir Izetbegović u ime SDA kazao je kako se Vijeće ministara mora imenovati do 11. ožujka.

- SDA će morati dobiiti instrumente s kojima će izvršiti ono što je obećala u predizbornoj kampanji. Ministarstvo izbjeglica je za nas također važno. Dati ćemo i jednog ministra iz RS-s. Imamo i dva jaka zamjenička mjesta - zaključio je.