Hortenzije i ruže su biljke koje nije potrebno posebno njegovati, ali jedna stvar im može dati poticaj, a to je gnojivo. Iako u trgovinama postoji niz gnojiva za hortenzije i ruže, vrtlari također mogu koristiti domaće pripravke.

Nakon što je dva tjedna koristila jedan kuhinjski otpad na svojim hortenzijama i ružama, vrtlarica Sarah Alton je podijelila svoje "nevjerojatne" rezultate na Facebook stranici Loving Your Garden.

- Prve dvije fotografije su moje hortenzije i ruže prije nego što sam dva tjedna koristila vodu od banana samo jednom tjedno, napisala je.

- Čini se da su stvarno procvale i puno su veće i zdravije. Svakako ga preporučujem. Neću lagati da nikada nisam ničim hranila svoje biljke u prošlosti, ali definitivno primjećujem razliku u tome koliko zdravo izgledaju sada, posebno moje hortenzije, dodaje.

Banana ili voda od kore banane je tekući kompost, poznat kao kompostni čaj od izrezane kore.

Sadrži esencijalne hranjive tvari za rast biljaka, poput magnezija, fosfora i kalcija i malo je vjerojatno da će količina hranjivih tvari unesenih u vodu uzrokovati predoziranje.

Jedan od najčešćih načina za pripremu vode od kore banane je sjeckanje kore i stavljanje u vodu dva do tri dana. Kad komadići banane dovoljno omekšaju, kuhajte ih 30 do 45 minuta kako bi se razgradila jača vlakna. Zatim, procijedite tekućinu i ostavite da se ohladi prije upotrebe te ju razrijedite s jednom petinom svježe vode.

Osim što daje poticaj hortenzijama i ružama, vodu od banane možete koristiti i za orhideje i ljiljane za poticanje cvatnje.

Međutim, vrtlari bi trebali biti svjesni da to neće biti potpuna zamjena za gnojivo u cijelosti.