Jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran, pohvalili su napade Hezbolaha na Izrael i ponovili prijetnje da će pokrenuti vlastiti napad kao odgovor na izraelske napade na luku u Jemenu.

"Čestitamo Hezbolahu i njegovom glavnom tajniku na velikom i hrabrom napadu koji je otpor jutros izveo protiv izraelskog neprijatelja," rekli su Huti u izjavi.

Jemenski pobunjenici su izjavili da "snažan i učinkovit odgovor... potvrđuje da je otpor sposoban, snažan i iskren u svojim obećanjima i prijetnjama."

Huti zaprijetili novim napadima na Izrael

Huti su obećali da će pokrenuti vlastite napade na Izrael kao odgovor na napade 20. srpnja koji su ciljali luku pod kontrolom pobunjenika u obalnom gradu Hodeidah.

"Još jednom potvrđujemo da jemenski odgovor definitivno dolazi," stoji u izjavi.

Napad na Hodeidah dogodio se dan nakon što su Huti izveli svoj prvi smrtonosni napad na Izrael - napad dronom u Tel Avivu koji je ubio jednog izraelskog civila.

Huti ranije napadali Izrael, rekli da tako podržavaju Palestince

Izraelski odgovor uništio je velik dio kapaciteta za skladištenje goriva u luci i ubio najmanje devet osoba, prema riječima pobunjenika.

Huti su lansirali rakete, projektile i dronove na komercijalne brodove tijekom izraelskog rata u Gazi, tvrdeći da na taj način izražavaju solidarnost s Palestincima.

Huti, koji imaju ograničenu popularnu podršku u Jemenu izvan svoje baze na sjeveru, smatraju se više neovisnima o Iranu u odnosu na neke druge grupe u savezu.