Sušeno bilje i začini mogu trajati 1-4 godine, ali to ovisi o vrsti začina i načinu obrade i skladištenja. Općenito, začini će s vremenom izgubiti svoju aromu i snagu okusa, prenosi Healthline.

Mnogi uobičajeni začini i bilje, poput klinčića, kurkume, ružmarina, kadulje i cimeta, pokazali su moćna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Bilo da kuhate amaterski ili ste iskusni kuhar, vjerojatno znate da je održavanje dobro opskrbljenog ormarića sa začinima jedna od tajni ujednačavanja okusa vaših jela.

Ono što možda ne shvaćate jest da začini čine više od samog začinjavanja vaše hrane — oni također mogu spriječiti kvarenje i dodati dodatnu boju vašim jelima svojim biljnim spojevima.

Štoviše, rani dokazi upućuju na to da česta konzumacija hrane sa začinima i biljem može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s bolestima srca i dišnog sustava.

Ako ste neko vrijeme skupljali bilje i začine, možda se pitate ističe li im rok trajanja i kada ih treba zamijeniti. Ovaj članak istražuje rok trajanja uobičajenog sušenog bilja i začina, uključujući kako prepoznati kada su spremni za bacanje.
Rok trajanja uobičajenog bilja i začina

Uprava za hranu i lijekove (FDA) definira začine kao "aromatične biljne tvari, u cijelom, izlomljenom ili mljevenom obliku, čija je značajna funkcija u hrani začinjanje, a ne prehrana."

U svijetu kulinarstva začini su napravljeni od osušenog korijena, kore ili stabljike biljke, dok su začinsko bilje osušeni ili svježi listovi biljke.

Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, stvari koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Na primjer, sušeni začini  traju dulje od sušenog bilja, a što je začin cjelovitiji ili manje prerađen, to mu je dulji rok trajanja.

Osušeno bilje obično traje 1-3 godine. Primjeri uključuju:

    bosiljak
    origano
    timijan
    ružmarin
    listovi lovora
    kopar
    peršin
    korijander
    metvica
    mažuran
    Kadulja

Mljeveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja 2-3 godine. Uobičajeni primjeri uključuju:

    đumbir u prahu
    češnjak u prahu
    mljeveni cimet
    čili prah
    mljevena kurkuma
    mljeveni piment
    mljeveni kardamom
    mljevena paprika
    mljevene pahuljice crvene paprike
    mješavine začina

Cijeli ili nemljeveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji dio njihove površine izložen zraku, svjetlu i vlazi. To im omogućuje da zadrže svoja aromatična ulja i spojeve okusa dulje nego njihovi mljeveni parnjaci.

Ako se pravilno skladište, cijeli začini mogu trajati do 4 godine. Primjeri uključuju:

    cijela zrna papra
    korijandar
    sjemenke gorušice
    sjeme komorača
    sjemenke kima
    sjemenke kumina
    cijeli muškatni oraščić
    klinčići
    štapići cimeta
    cijele sušene čili papričice
    limunska trava

Sol je iznimka od pravila jer se može koristiti neograničeno dugo bez obzira na veličinu i oblik, a da se ne pokvari ili izgubi okus. Ipak, ako koristite začinjenu sol, svi dodatni začini mogu s vremenom izgubiti snagu.