Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je gotovo sigurno da će američka središnja banka ovoga mjeseca, nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike, smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0.5 posto, na 101.19 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema euru skliznuo 0.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1085 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema prema japanskom jenu, za 2.6 posto, pa je njezin tečaj potonuo na 142.30 jena. Svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, kao i tržište rada, dok se rast gospodarstva usporava.

Zbog toga se američkoj središnjoj banci otvara prostor za smanjenje kamatnih stopa, pa je dolar pod pritiskom. Nakon izjava niza čelnika Feda, gotovo je sigurno da će središnja banka već na sjednici u rujnu smanjiti kamatne stope. Pitanje je samo za koliko.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

Japanski je jen, pak, snažno ojačao jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja središnja banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Od Europske središnje banke očekuje se, pak, daljnje smanjenje kamata u rujnu, drugi put od lipnja.

Gotovo svi podaci pokazuju da inflacija u eurozoni postupno popušta, što otvara prostor ECB-u za smanjenje kamata. S druge strane, gospodarstvo eurozone sporo raste, pa su mu monetarni poticaji nužni.

Na tržištima se procjenjuju da postoje 90-postotni izgledi za smanjenje kamatne stope ECB-a na depozite za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto u rujnu, te se očekuje još barem jedan takav potez prije kraja godine.