Irska liječnička organizacija (IMO) traži od države da zabrani korištenje pametnih telefona osobama mlađima od 16 godina te korištenje mobitela u svim osnovnim i srednjim školama. Liječnici su pozvali da se korištenje pametnih telefona i društvenih medija tretira kao javnozdravstvena hitnost, prenose irski mediji.

"Naši mladi izloženi su otrovnoj mješavini iznimno štetnog sadržaja i platformi društvenih medija. Od ključne je važnosti da vlada provede zabranu korištenja pametnih telefona među djecom i adolescentima. Uređaji i sadržaji društvenih medija djeluju destruktivno na mlade", navodi IMO, prenosi Irish Times.

"Korištenje pametnih telefona ima izrazito destruktivan učinak na djecu i tinejdžere"

IMO je pozdravio pozive ministra zdravstva Stephena Donnellyja prošlog vikenda da se zabrani korištenje pametnih telefona mlađima od 16 godina i nedavni prijedlog ministrice obrazovanja Norme Foley da se zabrane pametni telefoni u svim osnovnim i srednjim školama.

"Istraživanja pokazuju izrazito destruktivan učinak koji korištenje pametnih telefona ima posebno na djecu i adolescente, a kao društvo moramo se hitno pozabaviti krizom koja ima strašne posljedice na njihovo mentalno i fizičko zdravlje", rekao je predsjedavajući IMO-a dr. Matthew Sadlier.

"Još nije prekasno za uvođenje zabrane"

Sadlier rekao je da je svaki pokazatelj mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti među tinejdžerima i mladim odraslim osobama postao negativniji od 2012. godine, kada je korištenje društvenih medija postalo široko.

Dodao je da još nije prekasno za uvođenje ove zabrane, pozivajući se na uspjeh zemlje u značajnom smanjenju uporabe duhana nakon velike javnozdravstvene kampanje. Naveo je da sadržaji na društvenim mrežama i korištenje mobitela dovodi do tjeskobe, depresije, usamljenosti i suicidalnih sklonosti.

Dodao je da je potpora države važna kako bi se pomoglo roditeljima da djeci zabrane korištenje pametnih telefona. "Nije dovoljno tražiti od roditelja da sami preuzmu ovu odgovornost; Vlada može i mora intervenirati kako bi izjednačila uvjete za sve mlade ljude", kaže liječnik.

Studija Growing Up in Ireland otkrila je da je 40 posto djece posjedovalo mobilni telefon do dobi od 9 godina. Škole u Irskoj razlikuju se između restriktivnih pristupa i dobrovoljnih inicijativa u rješavanju zabrinutosti oko upotrebe telefona u osnovnim i srednjim školama.