Sjećate li se Ante Vukadina i njegove drvene skulpture Luke Modrića pred prošlo svjetsko prvenstvo? Bila je to prilično zanimljiva priča koja je izazvala veliki interes kod ljubitelja nogometa, posebno ljubitelja hrvatskoga kapetana Luke Modrića. E, Antine nemirna, umjetnička duša i vrijedne ruke i dalje su u stalnoj potrazi za prirodnim kreacijama: isprepletenim ili izbočenim stablima, ograncima, korijenom…

Ovoga puta inspiraciju je pronašao prilikom iskapanja korijena starih maslina kod Dubrovnika gdje i živi. Truli korijen masline nakon čišćenja pokazao je oblik Hajdučkih vrata a velika drvena guta pored bila je idealna za prikaz hajduka Mijata Tomića. I tako se u jednom korijenu našlo ono što je dugo traženo i vrata i hajduk. Malo umjetničke mašte i plećati Mijat bdije nad vratima i u daljini prati dolazak Maloga Marijana – govori nam ovaj samouki umjetnik.

A Diva? Isto, korijen stalne masline. Velika drvena guta i na njoj okrugli završetak na vrhu. Odmah sam to vidio kao Kedžaru i Vran planinu i na planini stoji Diva pogleda usmjerenog prema nebu s rukama naslonjenim na trbuh kao zahvalu za sačuvanu nevinost. I ovdje je umjetnik intervenirao s jakim bojama kako bi stvorio prepoznatljivu pripadnost Vran planine i ovoga područja.
 


Ante je drvene skulpture rado donio kod rođaka i prijatelja Marijana Tomića, kojeg od milja zove Mali Marijan, kako bi u ugodnom i prijateljskom okruženju Pizzerije Galija ispričao svoje priče o novim skulpturama, njihovom značenju, ali govorio i o zanimljivim temama iz hrvatske povijesti koja ga, kao i umjetnost, jako okupira.

Danas će skulpture Dive Grabovčeve i Mijata Tomića biti ponesene u svoje prirodno okruženje, na Kedžaru, na Vran planinu, odnosno prema Hajdučkim vrletima, koja su sigurno na nekadašnjem teritoriju kojim je gospodario Mijat Tomić.



Ako se još pitate tko je Ante Vukadin koji je napravio sve ove skulpture, evo nekoliko rečenica. Rodom je iz Crvenica. S nepunih 10 godina otac Dane odveo ga je s cijelom obitelji u Viškovce kod Đakova, gdje se Ante školovao i završio za drvodjelca. Antu je život odveo 1977. godine u Dubrovnik gdje se oženio pravom Dubrovkinjom sa Straduna s kojom ima dvoje djece. Ponosno ističe da ima i troje unučadi. Ante je branio i Hrvatsku, hrvatski je ratni vojni invalid, a pet godina bio je i u postrojbama HVO-a u svome Tomislavgradu. Jučer je iz Dubrovnika stigao u Tomislavgrad na pokop svoga velikog prijatelja i kuma, ali prije svega ratnoga zapovjednika, Silvija Baćka Čarlija, o kojem priča s velikim poštovanjem i dubokim pijetetom.

Ante je hodajuća enciklopedija, o njemu bi se mogao napisati cijeli roman, ali danas samo kratka crtica o njegovoj Divi i Mijatu Tomiću.

Više ovdje: Tomislavcity.com