Izraelska vojska poziva sve stanovnike Gaze da napuste grad, što je prema promatračima znak neizbježnih novih vojnih operacija, prenosi danas dpa.

U pozivu objavljenom na arapskom glasnogovornik izraelske vojske rekao je da bi ljudi trebali napustiti grad na sjeveru Pojasa Gaze i skloniti se u gradove Deir Al-Balah i Al-Zawiya u središtu palestinske enklave.

"Opasna borbena zona"

Također je opisao koje rute mogu koristiti a da ne naiđu na kontrolne točke. Grad Gaza, upozorio je glasnogovornik, opasna je borbena zona. Mediji su javili da je izraelska vojska jutros u gradu distribuirala letke i pozvala ljude na evakuaciju.

Posljednjih tjedana vojska je pozvala stanovnike nekoliko gradskih četvrti da iz njih izađu. Od tada je zabilježeno više žestokih sukoba u tim četvrtima, uključujući i Šedžaiju.

Najnoviji poziv odnosi se na cijelo područje grada. Izraelske snage su izvele borbene operacije u gradu Gazi početkom rata, u listopadu prošle godine.

Od tada se borci palestinskog militantnog pokreta Hamas pokušavaju regrupirati, kako u gradu Gazi tako i ostalim dijelovima enklave. Grad Gaza je među područjima koja su najteže pogođena ratnim razaranjima.