Japanska vlada pokušava utvrditi je li video u kojem se tvrdi da je jedan od dvojce talaca ISIS-a koje su zatočili pripadnici ISIS-a doista vjerodostojan.

ISIS je za oslobađanje dvojce muškaraca tražio 200 milijuna dolara, a jedan od uvjeta bio je da im se taj novac isplati do petka.

Taj rok je istekao.

Autentičnost nove video snimke nije utvrđena. Jedan stručnjak državnog kanala NHK je s drugim stručnjacima utvrdio neobičnosti snimke na kojoj se uočava neuobičajen postupak, odsutnost logotipa skupine IS, kao i odsutnost vjerskih referenci.

Video snimka koja se pojavila na internetu prikazuje jednog od talaca, japanskog novinaara Kenji Gotoa, koji tvrdi da je drugi taoc Haruna Yukawa ubijen.

U pozadini snimke muški glas, navodno preživjelog taoca, govori da je japanski premijer Shinzo Abe odgovoran za smrt Haruna Yukawe.

Kenji Goto u snimci kazuje i kako su uvjeti ISIS-a promijenjeni, te kako sada umjesto novaca oni od zapadnih vlada traže da oslobode ženu samoubojicu, pripanicu Al Qaide, koja se nalazi u zarobljeništvu u Jordanu.

Japanska vlada okupila se na hitnom sastanku na kojem pokušavaju odgonetnuti je li snmika koju je objavila ova džihadistička skupina vjerodostojna.

Od ISIS-a se zahtijeva 'trenutačno oslobađanje talaca'.

Japanska novinska agencija tvrdi da je snimka emailom poslana supruzi jednog od talaca.

No, neki japanski mediji tvrde da su obojca talaca još uvijek živi, te da je ovo očajnički pokušaj terorista da iznude visoku otkupninu.

jutarnji.hr