Nastavlja se gomilati pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena, a sve su glasnija nagađanja da je spreman prihvatiti činjenicu da bi njegova kampanja mogla biti gotova.

Biden je dosad odbacivao sugestije da ne bi trebao tražiti reizbor nakon nastupa na debati CNN-a te je tvrdio da je i dalje najbolji demokratski kandidat koji bi mogao pobijediti Donalda Trumpa na izborima u studenom.

No posljednjih dana američki predsjednik izgubio je podršku više demokratskih ličnosti, a senator iz Montane Jon Tester i kalifornijski zastupnik Adam Schiff najnovija su imena koja su ga javno pozvala da odustane od kandidature, piše Newsweek.

Samo petorici kandidata u povijesti stranka je uskratila podršku

Kampanja mu je na čekanju dok vrijeme provodi u izolaciji u Delawareu zbog zaraze koronavirusom. Sudionici njegove kampanje sazvali su sastanak svih zaposlenika, objavio je The Associated Press. Ako su izvješća o završetku kampanje, koja Newsweek nije potvrdio, točna, onda se Biden suočava s time da neće izboriti drugi mandat. Stranka ga službeno nije potvrdila za kandidata.

Samo petorici američkih predsjednika u povijesti SAD-a uskraćene su nominacije stranaka za drugi mandat. Posljednji je bio Chester A. Arthur, 1884. godine, kada je Republikanska stranka odlučila da ga neće potvrditi za kandidata.

Washington Post također je izvijestio da je bivši predsjednik Barack Obama pričao svojim suradnicima da bi Biden trebao razmisliti o povlačenju.

Post je izvijestio i da bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi vjeruje da se Bidena može uvjeriti da se povuče iz utrke protiv Trumpa. I to zbog straha da bi mogao izgubiti od Trumpa.

Biden se raspitivao kakve su šanse Kamale Harris?

Glasnogovornik Pelosi izjavio je za Newsweek: "Pelosi poštuje povjerljivost svojih sastanaka i razgovora s predsjednikom SAD-a. Nažalost, novinari pogrešno predstavljaju razgovore koje je možda vodila s predsjednikom."

Biden je navodno pitao može li potpredsjednica Kamala Harris, koja se smatra favoritom za njegovu zamjenu ako se povuče, pobijediti Trumpa u studenom, izvijestio je The New York Times.

Čak i prije Bidenovog zabrinjavajućeg debatnog nastupa 27. lipnja, 81-godišnji predsjednik dugo se suočavao sa zabrinutošću da je prestar da se kandidira za još jedan mandat. No, preostala su oko tri i pol mjeseca do izbora, a neki demokrati se nadaju da će im čovjek koji ih je doveo do trijumfalne pobjede 2020. godine pomoći da ponovno pobijede.