Elektroprivreda BiH pokrit će rekordni gubitak ostvaren u prošloj godini na teret zadržane dobiti iz prethodnih godina i na teret fonda rezervi, kako je navedeno u prijedlogu za Skupštinu dioničara, koja je sazvana za 26. kolovoza 2024. godine, izvještava Indikator.ba.

Prijedlogom je predviđeno da se gubitak iz redovnog poslovanja u 2023. godini u iznosu od 331,8 milijuna KM pokrije na teret zadržane dobiti iz prethodnih godina u iznosu od 173,9 milijuna KM i na teret fonda rezervi u iznosu od 157,8 milijuna KM.

Ukupan saldo zadržane dobiti Elektroprivrede BiH na kraju 2023. godine iznosio je 173,9 milijuna KM, dok je ukupna suma u fondu rezervi bila 589,2 milijuna KM, što čini 26,34 posto osnovnog kapitala društva.

Odlukom o pokriću gubitaka sva zadržana dobit iz prethodnih godina bit će iskorištena za pokriće lanjskog gubitka, dok će ostatak rezervi nakon pokrića gubitka iznositi 431,3 milijuna KM, što čini 19,28 posto osnovnog kapitala.

Budući da fond rezervi dioničkog društva, prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, mora iznositi najmanje 25 posto osnovnog kapitala društva, dobit koja bude ostvarena u narednom razdoblju u iznosu od 20 posto raspoređivat će se u fond rezervi do dostizanja zakonskog minimuma, navodi se u prijedlogu o pokriću gubitka koji je Nadzorni odbor EPBiH usvojio i proslijedio Skupštini dioničara na usvajanje.

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH nastavila je s negativnim poslovanjem i u 2024. godini. Gubitak u prvom polugodištu iznosio je 26,7 milijuna KM. Prema navodima iz Uprave, poskupljenje struje za pojedine kategorije potrošača od ovog mjeseca neće biti dovoljno da kompanija ostvari stabilno poslovanje.