Navodnjavanje paprike je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera bez koje je nemoguće ostvariti uspješnu proizvodnju ovog povrća. Zbog relativno slabog korijenovog sustava i dobro razvijenog nadzemnog dijela, paprika zahtjeva intenzivno i pravilno navodnjavanje kako bi se osigurali optimalni uvjeti za rast i razvoj biljaka.

Optimalna temperatura Vode

Paprika je veoma osjetljiva na temperaturu vode koja se koristi za zalijevanje. Optimalna temperatura vode treba biti između 26 i 28 oC, dok minimalna temperatura iznosi oko 20 oC. Ako se paprika zalijeva vodom temperature između 17 i 18 oC, može doći do odbacivanja cvjetova i stagnacije u rastu, što može negativno uticati na prinos.

Sustavi zalijevanja: kap po kap i kišenje

Proizvodnja iz rasada

Prvo navodnjavanje treba obaviti neposredno nakon rasađivanja biljaka. Drugo zalijevanje slijedi nakon 3-5 dana, kada je potrebno popunjavati mjesta gdje su se biljke osušile nakon prvog rasađivanja. Naredna zalijevanja se obavljaju svakih 8-10 dana, u zavisnosti od padalina.

Posebno je važno zalijevati papriku nakon svake berbe plodova. Zbog plitkog korijenovog sustava, potrebno je prokvasiti sloj zemljišta do dubine od oko 20-30 cm.

Direktna proizvodnja

Kod direktne proizvodnje, važno je osigurati dovoljno vlage za brzo i ujednačeno nicanje sjemena. Ako je površinski sloj zemljišta isušen, potrebno je zaliti malom količinom vode, oko 10 mm. Dalja zalijevanja ovise od padalina i stanja vlažnosti zemljišta. Za ovaj način proizvodnje, zalijevanje može biti rjeđe nego kod proizvodnje iz rasada, sa zalivnim normama od 30-40 mm.

Završetak zalijevanja

Sa zalijevanjem paprike se prestaje kada plodovi počinju da dobivaju crvenu boju. Ovo je ključno kako bi se omogućilo pravilno sazrijevanje plodova i postigao maksimalan prinos i kvaliteta paprike.

Navodnjavanje paprike je proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i praćenje, ali je neophodan za uspješnu i visokokvalitetnu proizvodnju. Korištenjem optimalne temperature vode i odgovarajućih sustava zalijevanja, proizvođači mogu postići najbolje rezultate i osigurati zdrav i obilan rod paprike, piše Agrosavjet.