Recept za kiseli kupus je baš jednostavan, bit će sarme i podvarka cijele zime, a možete ga spremiti na najbrži način.

SASTOJCI:

5-6kg (3-4 glavice) kupusa
šaka žutog fino mljevenog kukuruznog brašna
1 kriška kruha
sol (objašnjeno u receptu)
1 malo bure/kanta
plastični pritiskač
manja plastična posuda/kutija od litar/dva

PRIPREMA

Za brzo kiseljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac.

Na ovakav nacin, kupus se kiseli brzo, ali samim tim, poslije svega par dana počinje da se osjeća, i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji nece dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.

Očistite kupus od vanjskih listova, odstranite dijelove koji imaju neke flekice, malo izdubite korijen.

Nagurajte u kantu koliko može da stane cijelih glavica, a ostalo isjecite na polutke ili četvrtine i ugurajte izmedju glavica (ovo će biti za salatu ili podvarak).

Posuti sa 1 sakom žutog, fino mljevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku kruha.

Sol nikad ne mjerite prema količini kupusa već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.

Na litar vode stavljate izmedju 25 i 30 g morske sitne soli (zamočite prst i probajte slanoću). Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov.

To će otprilike biti i slanoća vašeg kupusa, pa sami ocijenite kako volite.

U bokalu odmjerite oko 27g soli, sipate 1 litar vode, dobro promiješate i time prelijete kupus. Tako sve do vrha kante.

Povremeno pustite malo topliju vodu, ali nikako vruću.

Kada je burence/kanta napunjena, stavljate plasticni pritiskač, a preko njega plastičnu kutiju, time sve zajedno pritisnete da bi se i kutija napunila vodom i svojom težinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem jos dodatno pritisnete.

Sutradan, izvadite ono parče hljeba i dodate jos slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).

Ne otvarate ga baš svaki dan, ali vrlo često. Pošto nije hladan, sa svake strane gdje može ruka da vam prođe, gurnete i malo promiješate (uzvrtim rasol).

Na ovakav način, kupus počinje da kisi vec poslije par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a pošto volimo sarmu od baš kiselog kupusa, za to sačekamo 2 tjedna.

Komad kruha koji smo stavili nije poželjno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer poslije mjesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobičan miris. Ali za ovako malu količinu, koja ce se potrošiti u roku od 3 tjedna je sasvim u redu.

Morate koristiti sortu koja može da se kiseli (ne može svaka).

Ako je sorta dobra, kupus ne bi trebao da se kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, može da se pokvari i usred zime na terasi.

Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obicna voda, tako da nigdje ne možete pogriješiti osim u biranju sorte kupusa.

Izvor: Recepti i kolači