Najčešći problem s kojim se vrtlari susreću pri uzgoju rajčice je uvijanje lišća. Ova pojava može se pojaviti na pojedinačnim biljkama ili na cijeloj biljci rajčice i može imati više uzroka. U ovom članku saznat ćete zašto se listovi rajčice uvijaju i kako riješiti taj problem.

Uzroci uvijanja lišća rajčice

Uvijanje lišća prema gore može biti uzrokovano nedostatkom vlage i visokim temperaturama. Iako se može činiti da su rajčice u stakleniku djelomično zaštićene od sunčevih zraka, previsoke temperature na njih jednako štetno djeluju kao i vani. Ako temperatura u stakleniku poraste iznad 30 °C, listovi rajčice će se okrenuti da zadrže tekućinu i mogu zadobiti opekline.

SAVJET: Zasjenjenje i prozračivanje staklenika

Za vrućih dana pokušajte zasjeniti staklenik i ne zaboravite ga provjetravati. Rajčice ne zaboravite dovoljno zalijevati, a tijekom vrućina povećajte količinu vode. Preporučeni intervali zalijevanja su:

Jednom svakih 8-9 dana pri prosječnoj temperaturi od +17-19°C
Jednom svakih 5 dana na temperaturi od +20–24°C
Jednom svaka 2-3 dana na temperaturi od +25-30°C
Na temperaturama iznad 30°C zalijte odmah čim se tlo osuši
Držite temperaturu u stakleniku na + 19-20 ° C noću. Također preporučujemo prskanje lišća rajčice vodom rano ujutro ili kasno navečer. Možete dodati različita gnojiva za poticanje rasta.

Višak dušika

Drugi uzrok uvijanja lišća može biti višak dušika. Ako su stabljike vrlo grube i gornji listovi se uvijaju, prestanite koristiti dušična gnojiva na nekoliko tjedana i uklonite donje listove biljaka.

Nedostatak bora

Ako se lišće uvija u različitim smjerovima, osobito u gornjem dijelu biljke, to može biti posljedica akutnog nedostatka bora. Nadoknadite ovaj nedostatak korištenjem gnojiva koja sadrže bor i magnezij.

Gljivične bolesti

Uvijanje lišća također može biti posljedica infekcije gljivičnim bolestima. Koristite proizvode koji usporavaju širenje infekcije ili uklonite zaražene biljke kako biste spriječili druge da se zaraze.

Grinje i trulež korijena

Grinje mogu sjediti na lišću i uzrokovati njihovo uvijanje. Truljenje korijena može biti uzrokovano prečestim i obilnim zalijevanjem. Dobro analizirajte svoje usjeve i ako se ne radi o jednostavnoj reakciji na visoke temperature ili nedostatak vlage, poduzmite potrebne korektivne mjere.

Pazite na svoje rajčice i pazite na simptome kako biste osigurali da vaša berba bude obilna i zdrava. Sretno!