Volkswagen razmišlja o zatvaranju dviju njemačkih tvornica, što bi bilo prvo zatvaranje proizvođača automobila ikada u njegovoj zemlji, dok se bori s prijelazom s fosilnih goriva.

Tvrtka je u ponedjeljak obavijestila svoje radničko vijeće, koje predstavlja zaposlenike, da razmišlja o zatvaranju "barem jedne veće tvornice za proizvodnju vozila i jedne tvornice komponenti u Njemačkoj" kako bi uštedio milijarde eura, piše njemački list The Guardian.

VW ističe poteškoće koje imaju tradicionalni europski proizvođači automobila u prelasku s profitabilnih, ali zagađujućih benzinskih i dizelskih automobila na čišća, ali trenutno manje isplativa električna vozila.

Kinezi u napadu

Europski i američki proizvođači automobila također su pod sve većim pritiskom, posebice kineskih proizvođača električnih vozila koji imaju niže troškove i veće profitne marže.

Ford je prošli mjesec naveo kinesku konkurenciju kada je otkazao plan za izradu novog električnog SUV-a i odgodio električni kamionet. General Motors, Mercedes-Benz i Volkswagenov Bentley odgodili su planove elektrifikacije, dok se pionir električnih automobila Tesla bori da oživi pad prodaje.

EU je najavila dodatne carine u rasponu od 17,4% do 37,6% na kineski uvoz, koji već nosi uvoznu pristojbu od 10%, tvrdeći da su tvrtke imale koristi od velikih i nepravednih državnih subvencija. Međutim, tolika je troškovna prednost da bi mnogi kineski proizvođači još uvijek mogli profitabilno prodavati automobile u Europi.

Oliver Blume, izvršni direktor koncerna Volkswagen, rekao je: “Europska automobilska industrija nalazi se u vrlo zahtjevnoj i ozbiljnoj situaciji. Gospodarsko okruženje postalo je još teže, a na europsko tržište dolaze novi konkurenti.

“Osim toga, posebno Njemačka kao proizvodna lokacija još više zaostaje u smislu konkurentnosti. U ovom okruženju mi kao tvrtka sada moramo djelovati odlučno.”

Zatvaranje tvornica

Volkswagen kontrolira svoju istoimenu marku te Audi, Porsche, Seat, Škodu i druge. U srpnju je rečeno da razmatra zatvaranje Audijeve tvornice u Belgiji – što je prvo predloženo zatvaranje tvornice u Europi, a prvo za grupu na globalnoj razini u 40 godina.

No, zatvaranje tvornice u moćnoj njemačkoj automobilskoj industriji predstavljalo bi veliki strateški zaokret za tvrtku, a bilo bi i vrlo politički kontroverzno.

Njemačko gospodarstvo već gotovo dvije godine pleše na rubu tehničke recesije, a to je pozadina koja snažno opterećuje automobilsku industriju baš dok traži novac za izradu novih električnih automobila.

Kako navodi Guardian, strahovi od zatvaranja tvornica Volkswagena povećavaju pritisak na kancelara Olafa Scholza zbog posrnulog gospodarstva i uspona krajnje desnice nakon što su stranke u vladajućoj koaliciji u zemlji izgubile izbore u njemačkoj državi Thüringen od Alternative für Deutschland. Bilo je to prvi put da je na državnim izborima pobijedila ekstremno desna stranka od nacističkog razdoblja.

Radničko vijeće VW-a priopćilo je da bi sve njemačke tvornice unutar grupe mogle biti ugrožene.

Proizvođač automobila također razmatra zaokret prema prethodnim obvezama ulaganja, uključujući kompaktni električni SUV koji je trebao osigurati proizvodnju u VW-ovoj glavnoj tvornici u Wolfsburgu od 2026. nadalje, te limuzinske modele Trinity planirane za drugu tvornicu u Zwickauu.

Radnici protiv zatvaranja

Thomas Schäfer, izvršni direktor marke Volkswagen, rekao je: "Više se ne može isključiti zatvaranje pogona za proizvodnju vozila i komponenti."

Daniela Cavallo, predsjednica Volkswagenovog radničkog vijeća, rekla je da će se pokrenuti "žestoki otpor" protiv predloženih zatvaranja i optužila je upravni odbor proizvođača automobila za neuspjeh.

"Kod nas neće biti zatvaranja mjesta", rekla je. “Umjesto jednostranih ušteda nauštrb radne snage, sada nam treba strateški poticaj za stvarne slabosti: proizvod, složenost, procese, sinergije. To je plan koji nam treba.”

Thorsten Gröger, glavni pregovarač koji pokriva VW za sindikat IG Metall, rekao je da je to "neodgovoran plan koji drma temelje Volkswagena i predstavlja ogromnu prijetnju radnim mjestima i lokacijama".

"Ovaj postupak nije samo kratkovidan, već je i vrlo opasan - riskira uništenje srca Volkswagena", dodao je, rekavši da će se sindikat boriti svom snagom da zaštiti radna mjesta.