Pelin je biljka raznih korisnih svojstava. Uz malo truda možete u vlastitom vrtu uspješno uzgojiti razne sorte pelina.

Slatki pelin (Artemisia annua) dosiže visinu od 150 cm. Listovi su perasto izrezanih rubova i jarkozelene boje. Cvate sitnim žutim cvjetovima na vrhovima grana.

Gorki pelin (Artemisia absynthium) zauzima više mjesta, grmovi mogu narasti i više od 1 m u promjeru, a lišće mu je sivozeleno, prekriveno srebrnastim dlačicama. Žuti kuglasti cvatovi rastu u metlicama.

Slatki pelin ima nježan, slatkasti miris , a gorki ima karakterističan miris (sjetite se pelinkovca) te gorak okus. Obje biljke su ljekovite, no treba ih koristiti s oprezom jer mogu izazvati negativne reakcije.

Pelin možete uzgojiti iz presadnica ili sjetvom na proljeće. Birajte sunčane položaje. Vrlo se lako razmnožava i brzo se može proširiti po cijelome vrtu.

Cvjeta sredinom ljeta, privlači korisne insekte poput pčela, leptira i kukaca koji su važni za oprašivanje biljaka i održavanje ravnoteže u vašem vrtu. Poznat je po otpornosti na štetnike i bolesti pa će pružiti i dodatnu zaštitu biljkama u svojoj blizini, no ostatke biljke nemojte stavljati na kompost jer ga ne vole gliste.