Jeste li se ikada susreli s problemom pothranjenih biljaka? Takve biljke često ne žele pravilno rasti, daju loš urod i ne ugađaju našim očima kako bi trebale. Međutim, rješenje ovog problema možda leži upravo u vašoj kuhinji ili čak u kanti za smeće. Slijedite ove preporuke i riješit ćete ovaj čest problem u svom vrtu.

Sačuvajte svoje biljke

Tražite li najbolje gnojivo za biljke koje preferiraju alkalno ili vapnenasto tlo, kao što su kruške, šljive, jabuke, tise, lavanda, rajčice, krastavci ili tikvice, zaboravite na kemikalije iz trgovine. Kemijska gnojiva nisu samo skupa nego su i neekološka. Istodobno, postoji univerzalni, jeftin alat koji rješava sve probleme s vrtom. Ovo sredstvo ne samo da smanjuje kiselost tla, već i štiti povrće i voće od truljenja jačanjem korijenskog sustava. Štoviše, također ima svojstva odbijanja štetočina i zahvaljujući količini hranjivih tvari odmah potiče naše biljke na rast.

Ljuske jaja: blago iz kuhinje

Od ljuski jajeta možemo pripremiti univerzalno gnojivo za vrt. Možda se pitate kako napraviti gnojivo od ljuski jaja? Nema ništa jednostavnije. Najlakše rješenje je jednostavno pomiješati zdrobljene ljuske jaja sa zemljom. No, zanimljivije rješenje je zdrobiti 10 ljuski jaja i preliti ih s 400-500 ml 9% octa. Nakon otprilike 48 sati razrijedite gnojivo u omjeru 1 žlica na litru vode. Preporuča se koristiti ovo gnojivo jednom svaka dva tjedna.

Zašto dodati ocat?

Dodatkom octa u gnojivo biljke će lakše apsorbirati hranjiva. Ipak, ne zaboravite da prije uporabe spomenutog gnojiva vrijedi provjeriti pH vrijednost tla. Njegova snažna svojstva otkiseljavanja mogu poremetiti pravilan rast nekih biljaka. Na primjer, nikada nemojte koristiti ovaj proizvod na ukrasnim biljkama poput hortenzija, azaleja, rododendrona ili vrijeska, ili na voću poput jagoda, borovnica ili malina.

Učinkovito gnojivo

Korištenje ovog prirodnog gnojiva pomoći će vam da svoj vrt održite u optimalnom stanju, osiguravajući zdrav rast vaših biljaka i obilnu žetvu. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima koje inače imate kod kuće, lako možete poboljšati kvalitetu svog vrta bez upotrebe skupih i neugodnih kemikalija. Isprobajte ovaj trik i uvjerite se koliko ovaj kućni lijek može biti učinkovit za vaše biljke.