Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović reagirao je na izjavu predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Džafera Alića za televiziju Islamske zajednice u BiH, BIR TV, u kojoj je Alić izjavio da su Bošnjaci vlasnici BiH koji imaju dva neugodna podstanara aludirajući na Hrvate i Srbe.

„Podsjetio bi Alića da se vlasništvo nad ovom zemljom dokazuje izvodom iz vlasničkih knjiga, a zapisano je i u Ustavu Bosne i Hercegovine. Prije svoje skandalozne izjave da je jedan narod, bošnjački, vlasnik u BiH, a druga dva, hrvatski i srpski, tek neugodni podstanari, uvidom u bilo koju vlasničku knjigu u BiH vidio bi da ni Hrvati ni Srbi nisu podstanari već „svoj na svome“, narodi koji ovdje žive stoljećima.Nazvati nas „neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…“ otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije“, osvrnuo se Martinović na Alićevu izjavu o „vlasnicima i podstanarima“ u BiH.

„Ovakvom izjavom koja predstavlja tipičan primjer govora mržnje, Alić je prekršio Ustav BiH kao i Ustav HNŽ-a na čije je poštivanje kao i poštivanje prava svih naroda i građana BiH prisegnuo preuzimajući dužnost predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a. Budući da je u izjavi Hrvate i Srbe nazvao podstanarima za kojima treba čistiti i mesti, pozivam ga da pomete najprije ispred svojeg praga pred kojim se nakupilo mnoštvo onih koji ovakvim isključivim stavovima podrivaju mir, stabilnost i suživot u BiH dok istodobno optužuju druge da to čine oni. U tom kontekstu doživljavam i mnoštvo negativnih konotacija na posjet premijera Vlade RH Andreja Plenkovića BiH. Plenković je dokazani prijatelj BiH, koji najglasnije podupire i zagovara europski put ove zemlje. BiH je domovina i hrvatskog naroda, a svi prijatelji našeg naroda i BiH su bili i bit će uvijek dobro došli. Neće Džafer Alić određivati kako će, gdje će i tko živjeti u ovoj zemlji“, stoji u reagiranju Tomislava Martinovića na skandaloznu izjavu Džafera Alića koji BiH, suprotno Ustavu BiH, vidi kao jednonacionalnu državu u kojoj su svi drugi neugodni podstanari.