Meta je zauzela nekonvencionalan pristup promociji izdavanjem svog najnovijeg AI modela, Llama 3.1, pozicionirajući ga kao jednog od najboljih svjetskih AI modela.

Naime, bit će dostupan besplatno, što je u suprotnosti sa zatvorenim sustavima drugih AI tvrtki.

Dok konkretni troškovi razvoja nisu otkriveni, Metin izvršni direktor Mark Zuckerberg naglasio je da Meta ulaže milijarde u umjetnu inteligenciju.

Konvencionalni razvoj umjetne inteligencije doveden u pitanje?

Metina otvorena strategija dovodi u pitanje konvencionalni razvoj umjetne inteligencije i izaziva zabrinutost zbog rizika od nekontroliranog oslobađanja umjetne inteligencije u javnu sferu. Llama je dizajnirana za izbjegavanje štetnih odgovora prema zadanim postavkama, iako se može modificirati da zaobiđe te zaštitne mjere, javlja Zimo.

Meta tvrdi da je Llama 3.1 rival vodećim modelima OpenAI-ja, Googlea i Anthropica. Sa 405 milijardi parametara nadmašuje prethodne verzije sa 70 milijardi i 8 milijardi parametara. To je vrlo uzbudljivo, kaže Percy Liang, izvanredni profesor sa Sveučilišta Stanford. On sugerira da bi se, ako se Llama 3.1 pokaže učinkovitom, mnogi programeri mogli prebaciti na Metinu ponudu. "Bit će zanimljivo vidjeti kako će se mijenjati uporaba", dodaje Liang.

Zuckerbergovo otvoreno pismo

U otvorenom pismu, Zuckerberg je Llamu usporedio s Linuxom, koji je napredovao unatoč početnom skepticizmu prema softveru otvorenog koda. Vjerujem da će se AI razvijati na sličan način. Danas nekoliko tehnoloških tvrtki razvija vodeće zatvorene modele. No, otvoreni kod brzo smanjuje jaz, napisao je Zuckerberg u spomenutom pismu.

Metin potez također osigurava svoj utjecaj među istraživačima umjetne inteligencije i startupima, unatoč tome što Llama 3.1 nije potpuno otvorenog koda zbog ograničenja komercijalne upotrebe, kao što je Liang primijetio.

"Stvarno, stvarno velika stvar"

Najnoviji model Llama prevelik je za standardna računala, ali mu se može pristupiti putem pružatelja usluga oblaka kao što su Databricks, Groq, AWS i Google Cloud. Programeri također mogu koristiti Meta.ai za interakciju s najnovijim Llama modelom.

Novo izdanje Llame moglo značajno utjecati na razvoj umjetne inteligencije, napominje Stella Biderman iz EleutherAI-ja, ističući promjenu licence koja omogućuje programerima da obučavaju vlastite modele pomoću Llame 3. To je stvarno, stvarno velika stvar, kaže ona.

"Kibernetički kriminalcibit će oduševljeni"

Llami nedostaju multimodalne mogućnosti, za razliku od OpenAI i Googleovih modela, ali Meta tvrdi da je izvrsna u integraciji s drugim softverom, potencijalno poboljšavajući AI korisnost. Nakon pojave ChatGPT-a krajem 2022. gdine, neki su stručnjaci pozvali na pauzu u napredovanju umjetne inteligencije zbog zabrinutosti oko njezine zlouporabe. Iako su se egzistencijalni strahovi smanjili, brige oko hakiranja ili stvaranja oružja i dalje postoje.

Geoffrey Hinton, pionir strojnog učenja, izražava zabrinutost. Kibernetički kriminalci posvuda bit će oduševljeni, smatra on. Nakon što je napustio Google kako bi podigao svijest o rizicima umjetne inteligencije, Hinton naglašava da je modele umjetne inteligencije teže ispitati nego softver otvorenog koda. Ljudi fino podešavaju modele za vlastite potrebe, a neke od tih svrha su vrlo loše, upozorava Hinton.

Pohvala Metinim naporima u testiranju

Meta rješava te strahove rigoroznim sigurnosnim testiranjem za svoje modele i planira izdati alate za moderiranje i osiguranje rezultata Llame.

Buduća izdanja će se ocjenjivati pojedinačno, kaže glasnogovornik Mete Jon Carvill. Dan Hendrycks, direktor američkog Centra za sigurnost umjetne inteligencije, pohvaljuje Metine napore u testiranju i vidi Llamu 3.1 kao vrijednu za istraživanje sigurnosti umjetne inteligencije.

Novo izdanje Llame 3 omogućit će istraživačima izvan velikih tehnoloških kompanija da provedu prijeko potrebna sigurnosna istraživanja AI, smatra on.